Actievoerders vragen BEERSELse politici naar de Raad van State te trekken voor annulatieberoep tegen het VSGB

C21

Actievoerders vragen BEERSELse politici naar de Raad van State te trekken voor annulatieberoep tegen het VSGB

Ringweg_lot_een_logo_2012_p200
Repro EP

“De Beerselse deelgemeente Lot hoort niet thuis in het Vlaams Strategisch gebied (VSGB) rond Brussel. Het gemeentebestuur van Beersel moet tegen die gang van zaken in beroep gaan bij de Raad van State”. Dat vragen het Actiecomité Geen Ringweg in Lot en Streekvereniging Zenne en Zoniën in een brief die ze aan elk Beersels gemeenteraadslid individueel hebben verzonden. Zij baseren zich op de argumentatie die het gemeentebestuur van Beersel zelf in een bezwaarschrift tegen het VSGB heeft geformuleerd.

Op 2 februari jl. is het besluit van de Vlaamse regering tot goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel in het Belgisch Staatsblad verschenen.
 
Op de gemeenteraad van 7 april 2011 hebben alle gemeenteraadsleden stelling genomen tegen het ontwerp van VSGB. Een ruime meerderheid heeft toen gestemd voor de indiening van het bezwaarschrift dat door het college van burgemeester en schepenen was voorbereid.
 
Een belangrijk onderdeel van dat bezwaar luidde dat de afwikkeling van het verkeer voor de industriezone “Laekebeek” eigenlijk zou moeten gebeuren via de industriezone zelf en via het tweede gedeelte van de Hemelstraat, voorbij de woonzone op het grondgebied Sint-Pieters-Leeuw (Ruisbroek), naar de brug aan het dienstencentrum langs de E19/R0. Ook werd er gesteld: "In elk geval moet de dorpskern van Lot, en in het bijzonder de stationsomgeving en Zennestraat, naar de toekomst toe gevrijwaard worden van druk auto –en vrachtverkeer".
 
In het verleden hebben verschillende politici, zowel van de meerderheid als van de oppositie, zich openlijk gekant tegen de opname van Lot (en Huizingen) in het binnengebied van het VSGB en tegen de plannen van het Vlaamse gewest voor Lot. En ook de bevolking van Lot heeft die plannen van de Vlaamse overheid massaal afgewezen.
 
De kritiek luidde toen dat Lot niet in het VSGB thuishoort, omdat het plan Lot prijsgeeft aan verstedelijking en industrialisering en haar landelijk en groen karakter volledig dreigen verloren te gaan. Mieke Van Gerwen van het Actiecomité stelt vast: “Het besluit van de Vlaamse regering kan nog tot 2 april worden aangevochten via een annulatieberoep voor de Raad van State. Specialisten zeggen ons dat hiervoor een redelijke slaagkans bestaat, o.m. op grond van de argumenten uit het bezwaarschrift van de gemeente. Daarom vragen wij aan alle gemeenteraadsleden dat ze het schepencollege ervan overtuigen een raadsman aan te stellen om een annulatieberoep tegen het VSGB voor te bereiden. Andere gemeenten, en concreet . onze buurgemeente Sint-Pieters-Leeuw, hebben reeds beslist om dat te doen. “
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2012
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief