HALLE / BEERSEL - 200 jaar Conscience wordt gevierd in de Zennevallei

C21

HALLE / BEERSEL - 200 jaar Conscience wordt gevierd in de Zennevallei

Editiepajot_halle_conscience_grote_groep_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_plaat_cons_cience_foto_merckx
Foto © Felix Merckx

In 2012 is het 200 jaar geleden dat Hendrik Conscience werd geboren. Gemeente Beersel en de Stad Halle slaan de handen in elkaar voor een feestprogramma met diverse activiteiten voor een breed publiek en dat zowel in Halle als in Beersel.

De bekende Vlaamse romanschrijver schreef twee werken die zich afspelen in de Zennevallei: Eene verwarde zaak (1874), een tragisch liefdesverhaal in het l8de-eeuwse Dworp en Beersel en Geld en Adel (1881), dat zich situeert in het l9de-eeuwse Lot. Conscience verbleef ook maandenlang in de herberg ‘Lamme Gisj’ in Halle, waar het gezin van zijn dochter woonde, en verkende zo al wandelend de omgeving.
 
Conscience kwam in Halle via zijn schoonzoon Gentil Antheunis die in 1877 tot vrederechter benoemd werd in Halle. De kleinkinderen van Conscience liepen ook school in de gemeenteschool van Halle.
 
Van 22 april tot 31 oktober loopt er een grote expo over Conscience in de Zennevallei in het Zuidwestbrabants Museum. De expo belicht Consciences lange verblijf in Halle in 1881, zijn verkenning van de Zennevallei, het artistieke leven van schoonzoon Gentil Antheunis en Consciences nagedachtenis. Aan de tentoonstelling is een boek gekoppeld: “Hendrik Conscience in Halle, de stad “waar hij gaarne verbleef’. Conscience in de Zennevallei (1851-2012)” van Peter François. Ook tijdens de Erfgoeddag op 22 april en Open Monumentendag op 9 september staat Conscience centraal. Er komt verder onder meer een tentoonstelling in het Herman Teirlinckhuis, een bezoek aan het Wiertz-Museum in Elsene en een speciale aflevering van ‘En het dorp zal duren’.
 
Van 13 mei tot 30 september staat het Consciencepad in de kijker. Het wandelpad loopt van Halle over Dworp tot in Beersel en bestaat al tachtig jaar. Een speciaal wandelevenement op 13 mei met uitleg en animatie langs het parcours geeft het startsein voor een zomer vol wandel- en fietsplezier. Wandelaars kunnen vanaf 14 mei het traject volgen aan de hand van een MP3-speler met onder meer fragmenten uit de boeken en uitleg over de locaties.
 
Voor de wandeling op 13 mei kan men vertrekken van aan Lamme Guich (Waar Conscience verbleef tijdens zijn verblijf in Halle) tussen 10 en 12 uur. Onderweg worden fragmenten uit het boek ‘Een verwarde zaak’ tot leven gebracht door vier toneelverenigingen. Inschrijven voor deze wandeling kan op de toerismekantoren van Halle en Beersel. Bij aankomst in Beersel wordt er om 16, 17 en 18 uur toneel gespeeld in het decor van een 18de eeuwse kermis.
 
Aan het project ‘Conscience achterna’ werken een twintigtal partners mee, onder wie de toeristische- en cultuurdiensten, musea, heemkringen, toneelverenigingen en de plaatselijke afdelingen van Pasar, Davidsfonds en VTB-Kultuur.
Meer details zijn te vinden op www.conscienceachterna.be  en in de speciale infokrant die in april in alle bussen van Halle en Beersel valt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief