BEERSEL - Houtduiven en vossen teisteren Vroenenbos.

C21 Css

BEERSEL - Houtduiven en vossen teisteren Vroenenbos.

Editiepajot_duivenplaag_beersel_deville
 
Editiepajot_duivenplaag_beersel_deville_kl
Editiepajot_duivenplaag_beersel_deville__2kl
Editiepajot_duivenplaag_beersel_deville_2_gr
 

Op de Vroenenbos te Dworp denken Jaak Devillé en Agnes Ceuleers met weemoed terug aan de jaren van toen. De fruitbomen droegen veel vruchten en deze bleven hangen tot ze geplukt werden….

“Na de examens mochten(moesten) we helpen plukken en o.m.de kersen werden op een wit laken uitgespreid in de “voorplaats”. Vandaag krijgen we de tijd niet om de kersen en ander fruit af te trekken. De bosduiven en andere eksters en kraaien zijn er mee weg. En hier wringt dan ook het schoentje….
 
Dworpenaar Jaak Devillé: “Twintig jaar geleden plantten wij zelf onze hoogstamboomgaard aan, ook al omdat dit werd aangemoedigd door de gemeente en andere instanties. Wij kregen er zelfs een Groene Pluimprijs voor van de gemeente Beersel. Onze bomen kwamen gelukkig in groei en het verwachtte fruit kwam ook te voorschijn. Maar het aantal kersen dat wij konden plukken kunnen wij op één hand tellen.”
Wanneer Jaak Devillé en Agnes Ceuleers lekkere kersen willen eten gaan zij ze halen naar “de Limburg”. “Daar zien de bomen nog rood van de kersen en loont het nog de moeite er de ladder tegen te plaatsen. Wanneer de houtduiven hier met de kersen-die de kans niet krijgen te rijpen- hun buikje gevuld hebben wordt de rest van de boomgaard en tuin-met de hulp van kraaien en eksters-aangepakt. En wij blijven op onze honger!”
 
Om toch nog wat van hun fruit te kunnen redden, kocht Jaak een schrikkanon en vroeg ook de toelating om dit te mogen gebruiken….. “Vroeger kon het, nu opeens niet meer. Wanneer de meeste kersen al ‘verwijderd’ waren door de duiven, kregen wij opeens de toelating om toch het schrikkanon te gebruiken. Dit mocht echter maar vanaf 8u. Maar iedereen weet hier toch dat de bosduiven veel vroeger hun aanval inzetten!”
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jul 2008
Hugo Devillé
Hugo Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 24 mei 2022
Marc Sluys | 20 mei 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 16 mei 2022
Hugo Devillé | 16 mei 2022
Hugo Devillé | 16 mei 2022

archief