BEERSEL heeft nu ook zijn sociaal huis

C21

BEERSEL heeft nu ook zijn sociaal huis

Editiepajot_beersel_ocmw_1_foto_olaf
Foto's © Olaf
 
Editiepajot_beersel_ocmw_2_foto_olaf
Foto's © Olaf
 
Editiepajot_beersel_ocmw_3_foto_olaf
Foto's © Olaf
 
Editiepajot_beersel_ocmw_4_foto_olaf
Foto's © Olaf
 
Editiepajot_beersel_ocmw_5_foto_olaf
Foto's © Olaf
 

Het OCMW van Beersel heeft zijn nieuwe gebouwen en zijn sociaal huis officieel in gebruik genomen. Enerzijds is er het 100 jaar oude gebouw dat volledig is gerenoveerd en anderzijds de nieuwbouw van het OCMW dat hierop aansluit.

De nieuwbouw van het OCMW beschikt actueel over een oppervlakte van 1.350 m², hetgeen bijna tweemaal zo groot is als vroeger.   Hierbij dient nog de verdieping van de raadzaal in de oude bouw geteld die bestemd is voor gemeenschappelijk gebruik.
De nieuwbouw is verdeeld in drie lagen, waarvan een laag zich bevindt onder het maaiveld.   Dit is het rechtstreeks gevolg van een eis van Stedenbouw die hiermee wou vermijden dat de buren zouden lijden onder schaduwvorming.   Deze onderste bouwlaag wordt voorzien van een zijdelingse lichtinval die nog versterkt wordt vanuit een lichtstraat die het gebouw van boven tot onder van daglicht verzekert.  
Ruimte is zeer bepalend voor samenwerking tussen mensen. Daarom werd het OCMW- personeel ook verzameld in de nieuwbouw. Binnen het gerenoveerde gebouw zijn 7 burelen die ter beschikking kunnen gesteld worden van andere actoren die zich sociaal engageren voor Beersel. 
Hiermee werd alles in gereedheid gebracht om een echt Sociaal Huis te kunnen realiseren. Het Sociaal Huis is een site waar naast het OCMW andere sociale actoren diensten kunnen verlenen aan de Beerselse bevolking.   Het Sociaal Huis is voorzien van een sociaal loket waar elke burger met al zijn sociale vragen terecht kan voor een juiste doorverwijzing naar de juiste dienst.   Samenwerking is dus de boodschap, en dit lukt ook voor organisaties beter wanneer men fysiek ook korter bij elkaar zit.
Grote zorg werd ook besteed aan de functionele inrichting van het gebouw. Functies die nauw op elkaar aangewezen zijn, werken binnen elkaars bereik.   De burelen zijn vooral opgebouwd uit glazen systeemwanden, waardoor men staand dwars door het gebouw kan kijken. Transparantie en lichtinval is een belangrijk kenmerk van het nieuwe gebouw. Dit is echter geen beletsel om als nodig zich terug te trekken in het eigen bureel, waar men akoestisch rust vindt en aan directe inkijk onttrokken is op zithoogte. Elk bureel werd ook ontworpen met veel oog voor de veiligheid van de werkers. Tot slot was het OCMW het zichzelf verschuldigd in orde te zijn met alle eisen van toegankelijkheid die op dit moment aan een gebouw kunnen gesteld worden. 
Een laatste belangrijk kenmerk van dit gebouw is zonder twijfel de milieuvriendelijke benadering.   De fotovoltaïsche panelen rondom het gebouw vormen een opvallend kenmerk. Zij zorgen er niet alleen voor dat het Sociaal Huis zelf kan instaan voor de eigen elektriciteitsproductie, zij breken ook de zonnestraling en moeten de inkijk bij de buren tot een minimum beperken. Voor de temperatuurregeling werd een beroep gedaan op de techniek van de boorgatenenergieopslag die gekoppeld aan een warmtepomp warmte onttrekt aan de bodem tijdens het stookseizoen. In de zomer wordt dan de bodemkoude benut voor koeling. 
Sonia Van Wanseele , voorzitter OCMW: “ Dit gebouw is dus gebouwd met oog op de toekomst, maar het is tevens een spiegel van zijn tijd. Een tijd waarin het groen karakter belangrijk gevonden wordt. Zo ook het gebruik van het vele glas, waarbij het OCMW zijn werking te kijk zet. Zo ook het concept van het sociaal huis, waarbij aangegeven wordt dat samenwerking eveneens een belangrijke troef moet worden voor de toekomst, ook op sociaal vlak”.
Het totale kostenplaatje van de realisatie is 6 miljoen euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 sep 2012
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief