Herman Teirlinckmuseum in BEERSEL sluit de deuren

C21

Herman Teirlinckmuseum in BEERSEL sluit de deuren

Editiepajot_beersel_teirlinkhuis_foto_devill__
Foto Bart Devillé
 

Het college van Burgemeester en Schepenen van Beersel besliste in zijn vergadering van 21 augustus om de werking van het Herman Teirlinckmuseum te beëindigen vanaf 1 januari 2014. Sinds 23 mei 1981 fungeert het Herman Teirlinckhuis, eigendom van de gemeente Beersel vanaf 1979 (Herman Teirlinck–jaar), officieel als museum. Een deel van de woning werd ingericht als kunstgalerij.

Het gemeentebestuur nam de beslissing tot sluiting omwille van de sterk afgenomen belangstelling van het publiek en de beperkte gedragenheid door de Beerselse bevolking, zowel voor het aanbod van het gemeentelijk schrijversmuseum als voor de tentoonstellingen in de kunstgalerij. De moeilijke financiële toestand van de gemeentekas vormt een bijkomend argument voor deze beslissing.

 

Dit najaar worden er geen tentoonstellingen meer georganiseerd in het Herman Teirlinckhuis. Het gemeentebestuur wil wel onderzoeken hoe de permanente collectie van het schrijversmuseum op een andere wijze kan ontsloten worden.  Hiertoe zal o.a. een schrijven gericht worden aan de Minister van Cultuur,  aan de heer Gouverneur en de diensten van de Provincie Vlaams-Brabant, evenals aan de voorzitter van de vzw De Rand om deze beslissing mee te delen en met de vraag naar mogelijke interesse tot overname van de collectie.

 

 

Een eerste reactie kwam er alvast van Ben Weyts, N-VA fractieleider in de gemeenteraad. “De sluiting van het Herman Teirlinckhuis noem ik het gevolg van knullig beleid. Er blijkt geen einde te komen aan het kunst- en vliegwerk van het Beersels gemeentebestuur. Eerst liet men de financiële tekorten oplopen. Plots trekt men dan in paniek aan de alarmbel en nu begint men in het wilde weg te belasten en te besparen. “ Ben Weyts wijst ook nog naar de visietekst van de nieuwe bestuursploeg waar in staat te lezen ‘We bouwen verder aan het behoud, beheer, ontsluiting en promotie van ons erfgoed en onze monumenten. Onze musea spelen hierin een belangrijk beleid’. Het gemeentebestuur laat nog wel weten dat het wil onderzoeken hoe de permanente collectie van het schrijversmuseum op een andere wijze kan ontsloten worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2013
Elsie De Greef en Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief