BEERSEL - Zenne en Zoniën: Teirlinck moet blijven

C21

BEERSEL - Zenne en Zoniën: Teirlinck moet blijven

Editiepajot_beersel_teirlinkhuis_foto_devill__
Foto © Bart Devillé

Het schepencollege van Beersel heeft in volle vakantieperiode besloten het Herman Teirlinckhuis aan de Uwenberg te sluiten. Dit nieuws stuit de jongste dagen op steeds minder begrip. De motivering ( financiële besparingsnood en gebrek aan belangstelling bij de Beerselaars) wordt evenmin sterk geapprecieerd. Kranten, literatuur- en toneelkenners en literatuurwetenschappers noemen de beslissing ondoordacht en bekritiseren tegelijk het “oubollig” karakter van het museum.

Streekvereniging Zenne en Zoniën en verschillende personen die nauw bij de werking van onze vereniging waren betrokken, lagen mee aan de basis van de oprichting van het Teirlinckmuseum. Zij vonden gehoor bij ondermeer oud-burgemeester Hugo Casaer van Beersel. Zenne en Zoniën was ook een van de motoren achter de vele activiteiten die de oprichting van het museum in de verf zetten.
Voorzitter Roger Swalens: “Voor onze vereniging was de figuur van Teirlinck ook een symbool van betrokkenheid bij de streek tussen Zenne en Zoniën, een streek die moest (en moet) opboksen tegen verstedelijking en verfransing. Wij stonden in die periode onder druk van talloze grootschalige vastgoedplannen die de ziel van onze streek dreigden aan te tasten. Teirlinck stond voor ons symbool voor authenticiteit en respect voor streekeigenheid. Het is trouwens geen toeval dat Beersel de voorbije jaren haar plannen voor het behoud van de open ruimten de naam “Land van Teirlinck” meegaf en daarmee zelf precies haar erkenning voor de zienswijze van Teirlinck daarover uitdrukte”.
Streekvereniging Zenne en Zoniën roept iedereen op om de petitie voor het behoud van het Teirlinckhuis te ondertekenen via deze link: http://www.ipetitions.com/petition/hthmoetopenblijven/signatures
Tegelijk doen ze een oproep aan alle creatieve krachten uit de streek om hen ideeën te bezorgen voor een meer eigentijdse invulling van het Teirlinckhuis.
In 1979 gaf Zenne en Zoniën in eigen beheer een werk uit waarin Fernand Vanhemelryck, Urbaan De Becker, Hugo Bousset en Jaak Van Schoor talloze aspecten van de figuur Teirlinck belichtten. Dit boek (217 blz.) is nog steeds verkrijgbaar. Het kost 5 € plus verzendkosten.
Zenne en Zoniën is bereikbaar via zenne.zo@gmail.com . Zie ook de website www.zevendekracht.tk .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2013
Felix Merckx
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief