De restauratie van de rotstuin van het Provinciedomein HUIZINGEN is offcieel gestart

C21

De restauratie van de rotstuin van het Provinciedomein HUIZINGEN is offcieel gestart

Editiepajot_huizingen
Foto © Elsie De Greef / Walter Zelderloo zorgt voor de eerste spadesteek
 
Editiepajot_huizingen
Foto © Elsie De Greef / soms moeilijke keuzes, blijft deze oude boom of moet hij weg?
Editiepajot_huizingen
Foto © Elsie De Greef /mooi om te zien maar luister ook eens naar de klank van het water...
Editiepajot_huizingen
Foto © Elsie De Greef / het studiebureau Studio Roma geeft uitleg bij de wandeling door de rotstuin
 

Op 27 augustus heette Walter Zelderloo, gedeputeerde voor het provinciedomein, iedereen welkom in het kasteel van het Provinciedomein Huizingen om een woordje uitleg te geven over de restauratiewerken van de rotstuin. Er volgde een wandeling door de rotstuin met uitleg door het studiebureau Studio Roma. En daarna zorgde Walter Zelderloo voor de eerste spadesteek, de start van de grootschalige restauratiewerken van de rotstuin.

De rotstuin van het Provinciedomein Huizingen is uniek in zijn soort. Er bestaan er maar vier in heel Europa. In 2003 werd de tuin dan ook erkend als monument. De tuin werd aangelegd ter gelegenheid van de expo ’58 naar een ontwerp van Paul Dewit, de toenmalige directeur van de provinciale tuinbouwschool in Anderlecht. Er werd in Huizingen een berglandschap nagebouwd met een waterval, een bergbeek en speciaal geselecteerde planten. Vanuit de Maasvallei werd er 1027 ton aan rotsen naar het domein getransporteerd en er werd een 400 meter lange bergbeek aangelegd die een hoogteverschil van 29 meter overbrugde. Voor de aanleg van de beek werd meer dan 20.000 kubieke meter grond verzet. Een huzarenwerk waarbij meer dan 100.000 verschillende sierplanten werden geplant.

Walter Zelderloo: "Maar de tijd spaarde de tuin niet. Planten verdwenen en de groei van bomen belemmerde de verdere ontwikkeling van kruidachtige planten. Het oorspronkelijke beeld veranderde. De pompinstallatie is versleten waardoor de bergbeek minder tot zijn recht komt. En daarom zijn we gestart met de restauratie van de rotstuin. De infrastructuurwerken worden uitgevoerd door de firma Krinkels. De restauratie kost 815.463,46 euro en de werken zullen duren tot begin 2015. Daarna wordt de groenstructuur van de rotstuin aangepakt. Dit zal gefaseerd gebeuren door de domeintuiniers. Na de restauratie zal de rotstuin opnieuw zijn plaats kunnen opeisen als één van de meest indrukwekkende tuinen van Europa."

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2013
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief