BEERSEL - Z & Z organiseert picknick om Teirlinckhuis verder open te houden

C21

BEERSEL - Z & Z organiseert picknick om Teirlinckhuis verder open te houden

Editiepajot_beersel_teirlinkhuis_foto_devill__
Foto Bart Devillé

Het schepencollege van Beersel wil in 2014 het Herman Teirlinckhuis aan de Uwenberg sluiten. Burgemeester en schepenen vinden dat de belangstelling van het publiek en speciaal van de Beerselaars, te klein is. En Beersel heeft geld nodig, er moet bespaard worden… Streekvereniging Zenne en Zoniën wil gebruik maken van de Open Monumentendag op zondag 8 september om de Beerselse bestuurders tot betere inzichten te brengen. Zij organiseren vanaf het middaguur een gezellige picknick met korte optredens, wat muziek en enkele forse positieve speeches van de vele vrienden van Teirlinck.

Roger Swaelens, voorzitter Z & Z: “De beslissing om het te sluiten is overal op ongeloof en verbijstering onthaald. Het college toont hiermee aan dat het de figuur van Herman Teirlinck enorm onderschat. Teirlinck drukte zijn stempel op het Vlaamse theaterleven en was ook op vele andere literaire terreinen actief. Het Teirlinckhuis, waar de schrijver jarenlang woonde, is een magische plek in de Vlaamse Rand. De voorbije decennia kon je er spraakmakende tentoonstellingen van zowel jonge als gevestigde kunstenaars meemaken”.
Beersel wil het Teirlinckhuis nu opdoeken. Theatermakers, literatuurkenners, schrijvers en kunstenaars van allerlei slag reageren vol ongeloof. Een internet-petitie heeft in korte tijd honderden handtekeningen ingezameld tegen de sluiting. ( zie http://www.ipetitions.com/petition/hthmoetopenblijven/signatures ) .
Streekvereniging Zenne en Zoniën wil gebruik maken van de Open Monumentendag op zondag 8 september om de Beerselse bestuurders tot betere inzichten te brengen. Is het museum oubollig? Doe er iets aan. Te weinig volk? Zorg voor meer bekendheid. Geen geld meer in Beersel? Gooi toch het prestigieuze erfgoed niet in de vuilnisbak! Zij organiseren vanaf het middaguur een gezellige picknick met korte optredens, wat muziek en enkele forse positieve speeches van de vele vrienden van Teirlinck.
Breng je klapstoel of een picknickdekentje mee, wat boterhammen of croissantjes, een drankje, toon je liefde voor het Beersels Erfgoed en koester een groot schrijver. Je kan daarna deelnemen aan het officiële programma: bezoek aan het museum en de uitgewerkte wandeling. Ze sturen alvast een uitnodiging aan de ministers Joke Schauvlieghe van Cultuur en Geert Bourgeois, bevoegd voor de Vlaamse Rand. Er staat een vat Lambiek klaar, om op Teirlincks leven op de Uwenberg te toasten”.

Naast Streekvereniging Zenne en Zoniën steunen De Herman Teirlinck Stichting, Davidsfonds Alsemberg, Beersel, Lot en vele andere culturele verenigingen en kunstenaars uit de streek en ver daarbuiten het initiatief

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 sep 2013
Felix Merckx
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief