Kapellen en Kruisen in DWORP

C21

Kapellen en Kruisen in DWORP

Editiepajot_dworp
Foto © Elsie De Greef / Kapel in de Solheidestraat in Dworp
 

In haar dubbelnummer 59-60 van het tijdschrift “En het dorp zal duren….” beschrijft het Heemkundig Genootschap van Witthem de talrijke kapellen en kruisen in de parochie Sint Gurik in Dworp. Zowel de stenen gebouwen, bouwsels, nissen als boomkapellen komen aan bod. Bovendien wordt aandacht besteed aan de inmiddels verdwenen kapellen, de gedachteniskruisen en de aan Sint Laureys gewijde bron.

De meeste kapellen werden oorspronkelijk opgericht op het einde van de 19e eeuw, veelal als getuige van de dankbaarheid van een familie voor het bekomen van een gunst of uit erkentelijkheid, omdat de familie gespaard bleef van ziekte en onheil. Tijdens die periode werd onze streek immers geteisterd door de gevreesde epidemieën van pest, cholera en Spaanse griep.

Gedurende meer dan 2 jaar hebben Mieke Dekoninck en Willy Debraekeleer het genoegen beleefd om deze kapellen en kruisen in kaart te brengen, foto’s te verzamelen, documenten uit te pluizen en tal van buurtbewoners te bevragen. Tijdens de beschrijving hebben zij geen vooraf bepaalde route gevolgd. Een toeristische wandeltocht opstellen was niet hun doel. Wel werden de kapellen zo veel als mogelijk per wijk samengevat. U komt te weten wie ze gebouwd heeft, waar de kapellen zich bevinden, wie er eigenaar van was of is, wie er zorg voor draagt; dat alles gekruid met een aantal boeiende anekdoten.

Wie wil kennis maken met dit rijkelijk met foto’s geïllustreerd werk kan het dubbelnummer (92 pagina’s) van “Het dorp zal duren…” bestellen tegen de prijs van 20 € bij de dienst Cultuur van de gemeente Beersel, Alsembergsteenweg 1046 te Alsemberg, tel 02/359.16.16 of bij een van de commissieleden.

Wie zich wil abonneren op het tijdschrift “En het dorp zal duren…..” krijgt voor 24 euro vier keer per jaar een boeiend nummer toegestuurd, mits storting op het rekeningnummer IBAN: BE24 0013 1143 4138 van het HGvW met vermelding van abonnement, naam en adres.

Contact en info: Jan De Cock,J.B. Woutersstraat 37,1652 Alsemberg, Tel 0476 46 53 06

de_cock_jan@hotmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2013
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief