BEERSEL - Dag van de verzorgenden in Zennehart Alsemberg

C21

BEERSEL - Dag van de verzorgenden in Zennehart Alsemberg

Afbeelding1_122
 

Waarom enkele collega’s in de bloemetjes zetten ? Niet om te zeggen dat deze of gene beter zou zijn dan de andere. Dat werd niet gevraagd noch verlangd zoals ook duidelijk aangegeven in de brief hieromtrent aan de medewerkers. Waarom dan wel? Wel om die collega’s te bedanken die steeds goedgezind zijn bij de uitvoering van hun taken bij de bewoner. Voor diegenen die het peterschap naar bewoners toe serieus nemen. Voor diegenen voor wie geen vraag van een bewoner te veel is. Kortom: voor diegenen die de visie van Zennehart echt au sérieux nemen en de bewoner daadwerkelijk op de eerste plaats zetten. Trouwens, we wensen wel degelijk alle 48 medewerkers van Zennehart te betrekken en dus is het voor ons de ‘Dag van de rustoordmedewerker’. Tegelijkertijd is een gezellig samenzijn rondom een feestelijk gedekte tafel gewoon ook aangenaam. Ook al is het maar voor de duur van een klein halfuurtje.

Focus op het positieve
De reactie van enkele medewerkers die dergelijk initiatief als zinloos ervaren of als negatief bestempelen is betreurenswaardig en eigenlijk best erg. Het gaat er hem immers niet om tweedracht te zaaien. Of om bepaalde mensen voor te trekken. Zijn deze reacties eigen aan de hedendaagse maatschappij? Aan het steeds meer uitdeinende egoïsme en
egocentrisme? Wellicht. Daar doen we in Zennehart dus niet aan mee. Integendeel. We zijn een groep gedreven en goed opgeleide professionals die samenwerken aan het absolute welzijn van onze bewoners en dit in de breedst mogelijke interpretatie van dat woord welzijn.
 
Menselijke en attentvolle aandacht loont
Het is trouwens goed om die collega’s die het extra verdienen door hun menselijkheid en hun attentvolle aandacht voor onze bewoners eens in het spotlicht te zetten. Laat ons dus inderdaad focussen op de positieve kant en deze mini-brunch ook zien als een motivatie om op een goede manier verder te doen. Want dat is het uiteraard ook. Laat ons in de marge ook duidelijk stellen dat vooral de taak van verzorgende, vooral in de voormiddag, zeker niet te onderschatten is en dat het hard werken is. Dat het niet steeds evident is dit met het nodige geduld en de glimlach te doen. Zeker niet bij afwezigen – om welke reden ook - waardoor er soms zwaardere inspanningen geleverd moeten worden, of bijvoorbeeld door een technisch mankement zoals een defecte lift.
 
En Pierre, wat hebben ze gewonnen?
Dit is misschien wel de meest gestelde oneliner bij een prijsuitreiking.
Diegenen die door de collega’s werden aangeduid krijgen van Rustoord Zennehart elk 2 filmtickets die ze vrijelijk kunnen gebruiken. Die medewerker die van de collega’s in absoluut aantal de meeste stemmen kreeg, krijgt een dubbele prijs. 2 x 2 = 4. Jawel, hij of zij krijgt 4 filmtickets.
 
And the winner is…
De winnaar binnen de groep Keuken/Poets/Tech. Dienst wordt als volgt getypeerd: « constant harde werker die nooit opgeeft. Vriendelijk, behulpzaam, helpt iedereen. Belangrijk gezicht achter de schermen voor iedereen. Ook al heeft ze geen rechtstreeks contact met de bewoners, toch houdt ze met elk van hen rekening.» Proficiat Anja Pierreux. Zij bewijst als Chef Keuken inderdaad dag in dag uit dat je ook vanop de achtergrond een belangrijke schakel kan zijn in het welzijn van onze bewoners. Tegelijkertijd betekent dit de erkenning dat de ganse keukenploeg die doorgaans amper contact hebben met de bewoners eveneens ‘zorgend’ personeel zijn.
 
Binnen de groep Verpleging/KREA was het spannend, maar de uiteindelijke winnaar verdient het vast en zeker. Volgende mochten we voor deze persoon noteren: « Probeert steeds het beste te doen voor de bewoners, hun familie, collega’s. Steeds met de glimlach. Heel begripvol en medelevend met iedereen. Inzet, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.» Proficiat aan Team Coördinator KREA Cindy Van Horenbeek. Zij is inderdaad iemand die op voorbeeldige wijze een voorbeeldfunctie uitoefent in Zennehart. Het begrip animatieve grondhouding kan je echt wel omzetten in de praktijk.
 
Tot slot, binnen de groep van verzorgenden hebben veel verschillende verzorgenden een stem gekregen. Dit zegt ons dat eigenlijk veel verzorgenden hun taken effectief breder zien dan de technische zorgverlening en veel aandacht hebben voor het menselijke aspect. Toch was het zeer duidelijk wie volgens de medewerkers het meest in aanmerking kwam om eens in de bloemtjes te worden gezet. Zij verkozen zeer duidelijk die persoon die de visie van Zennehart uitdraagt en de belichaming is van de animatieve grondhouding binnen het team van verzorgenden.
 
Maakt dit haar tot een betere verzorgende ? Technisch gezien niet. Maar menselijk gezien, ja eigenlijk wel. Dit maakt haar tot een zeer complete verzorgende. Dat is volgens ons trouwens de toekomst van het beroep: een verbreding van de functie in het zorgtechnische aspect enerzijds en in de algemene begeleiding van bewoners anderzijds, zowel op animatief als sociaal-animatief vlak. Hier zijn de commentaren over de winnaar in de ploeg van de verzorgenden: « Blije lach. Een echt zonnetje, super-lief. Werkt op menselijke wijze, alsof het haar eigen familie is. » Eigenlijk stelt ze een voorbeeld voor ons allen: proficiat aan … Zorgkundige Cindy Nuyttens.
 
Tot slot heffen we het glas op iedereen hier aanwezig en op alle collega’s die er vandaag niet zijn: hun job is niet de meest makkelijke job. En dus verdienen ze alle respect. Van de werkgever. Van de directie. Van de collega’s en ook van de bewoners en hun familie. Maar vergeet we nooit voor wie we het allemaal doen. Laat onze bewoners en hun grote en kleine kantjes de leidraad zijn in ons dagelijks handelen. Proost.
 
Leve de zorg, leve alle medewerkers in de zorg. Leve onze medewerkers in de zorg van onze bewoners! Meer info over Rustoord Zennehart op www.zennehart.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2008
Maarten Van Houdenhove
Maarten Van Houdenhove
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief