BEERSEL - Elisabethviering in Alsemberg

BEERSEL - Elisabethviering in Alsemberg

Editiepajot_beersel_alsemberg_elisabeth_foto_gerrit_achterland

17 november is de feestdag van de Heilige Elisabeth van Hongarije. Deze Heilige heeft een speciale betekenis voor de parochie van Alsemberg. Volgens de overlevering is zij de stichteres van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en via haar dochter hertogin Sofia kwam de parochie in het bezit van het miraculeuze Mariabeeld. Omwille van dit Onze-Lieve-Vrouwbeeld werd Alsemberg al zeer vroeg een belangrijk bedevaartsoord.

De Heilige Elisabeth stierf in 1231 op 24-jarige leeftijd in Marburg Duitsland. In 2008 is dit juist 777 jaar geleden. Alsemberg heeft redenen genoeg om deze verjaardag niet zomaar te laten voorbijgaan. Nu na meer dan 25 jaar een 17de-eeuws Elisabethbeeld terug is opgedoken, zal de viering des te feestelijker zijn.

In de maand november zijn er activiteiten gepland die in het teken staan van de Heilige Elisabeth.

Op zondag 16 november wordt het Elisabethbeeld na de eucharistieviering van 9u30 opnieuw toegewijd aan de kerk. Dit zal gepaard gaan met een muzikale opluistering door het St. Ceciliakoor van Alsemberg en voordrachten van teksten over de Heilige.

Eveneens op 16 november na de misviering wordt in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een tentoonstelling over Elisabeth van Hongarije geopend. Het wordt een interessante rondgang langs alle iconografische elementen in o.a. de glasramen en schilderijen die verwijzen naar Elisabeth. Ook het 17de-eeuwse Elisabethbeeld zal u van nabij kunnen bewonderen. Er zijn rondleidingen bij de tentoonstelling om 11 uur, om 14 uur en om 16 uur.

Op donderdag 27 november om 20 uur geeft Prof. Ludo Milis in de bibliotheek van Alsemberg in het kader van de lezingenreeks ‘Ontmoetingen met Beerselaars een voordracht over het leven van de Heilige Elisabeth en haar relatie tot Alsemberg.

De Elisabethviering is een samenwerking van de Onze-Lieve-Vrouw Parochie met het Heemkundig Genootschap “van Witthem” Beersel, Davidsfonds regio Beersel en het Sint-Ceciliakoor Alsemberg en wordt ondersteund door gemeente Beersel.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2008
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2021
Hugo Devillé | 09 feb 2021
Hugo Devillé | 08 feb 2021

archief