BEERSEL ‘Tuin der onlusten’ trekt aandacht op ‘vergeten’ Aramese genocide

C21

BEERSEL ‘Tuin der onlusten’ trekt aandacht op ‘vergeten’ Aramese genocide

Editiepajot_bart_devill___tuin_der_onlusten
foto Bart Devillé
 

Voor wie er nog nooit was, de ‘Tuin der Onlusten’ Klutsstraat 24 1652 Alsemberg in volle natuur en dito rust, is een kunstenproject opgevat door kunstenaars Al Balis en Beg Tsé en profileert zich voornamelijk als openluchttentoonstelling, maar met een boodschap.

 

‘De mens heeft al van alles heilig verklaard: natuurkrachten, onbegrijpbare fenomenen, uitzonderlijke individuen, martelaren plaatsen, zeldzame dingen, enz... Waarom niet eens een tuin als heiligdom bombarderen. Een vrijplaats voor creatieve uiteen spattingen’, aldus beide kunstenaars.

 

Reeds werd in deze tuin de 'stilte' (een zeldzaam goed) als heilig verklaard. Voor Al Balis en Beg Tsé is stilte het begin van verwondering. Vanuit de rust en stilte kan men reflecteren over de slachtoffers van onlusten: genociden, verwoestingen van cultureel erfgoed, ... enz. Als culturen elkaar overheersen zowel vroeger als nu vernietigen ze elkaars heiligdommen, cultuur, volk.

 

Op de open deur en expo van dit jaar trekken Al Balis en Beg Tsé de aandacht op een gebeurtenis uit de wereldgeschiedenis waar tot nu toe ‘heel weinig’ over gesproken en geschreven werd. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de 'vergeten' Aramese genocide (1915-1918) werd er een constructie met het symbool van de gevleugelde vlam ontworpen. Een monumentale installatie op de gevel ter herdenking van de slachtoffers. Al Balis: “Doden krijgen meestal maar één minuut stilte maar de stilte van een tuin is oneindig sacraal” .

 

De ‘Tuin der Onlusten’ en de expo zijn vrij toegankelijk op volgende weekends van 11u tot 18u: 29 en 30 augustus, 5 en 6 september en 12 en 13 september. Of op afspraak gedurende de maand september. Info: Al Balis 0486/806448, albalisartiest@gmail.com, facebook: Tuin-der-onlusten, www.tuinderonlusten.blogspot.be .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 aug 2015
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief