BEERSEL Beersel krijgt 9 vluchtelingen toegewezen

C21

BEERSEL Beersel krijgt 9 vluchtelingen toegewezen

Editiepajot_bart_devill___asielscentrum
Asielcentrum Alsemberg / foto Bart Devillé
 

 De gemeente Beersel kreeg op vrijdag 18 december een brief vanwege Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de heer Theo Francken. Op basis van een verdeelsleutel krijgt Beersel 9 vluchtelingen toegewezen vanaf het voorjaar 2016.

Beersel heeft zich steeds een erg gastvrije gemeente getoond. Zo is er al het asielcentrum van het Rode Kruis in het vroegere sanatoriumgebouw te Alsemberg. Al die jaren verloopt de samenwerking voortreffelijk. Honderden kinderen worden in de Beerselse lagere scholen opgevangen en de politie en dienst burgerzaken staan in voor de dagdagelijkse begeleiding van de vele nieuwkomers. Vandaag zouden in het opvangcentrum een 200 tal asielzoekers verblijven.

Met de toekenning van 9 vluchtelingen in het kader van het Lokaal Opvanginitiatief, begint Beersel aan een nieuw hoofdstuk. Dit staat los van de opvang in het asielcentrum zelf. Naast onderwijs voor de minderjarigen en administratieve begeleiding staat het gemeentebestuur en OCMW ook in voor huisvesting. D.w.z. een gemeubelde woning met basisuitrusting en begeleiding inzake integratie-initiatieven en op psychologisch, medisch en administratief vlak. Als we de gemiddelde groepen asielzoekers analyseren zullen de 9 asielzoekers voor Beersel wellicht bestaan uit een 4 tot 5 alleenstaande jongemannen en 1 tot 2 gezinnen met minderjarige kinderen.
Dit betekent dat het OCMW op zoek zal moeten gaan naar een 4 tal woongelegenheden. Het OCMW kan hiervoor gemeentepatrimonium gebruiken, of bij een tekort een initiatief nemen op de privé-markt.

De federale overheid voorziet een tegemoetkoming van 37 euro/dag voor een volwassene, 20 euro voor een minderjarige met familie en 44 euro voor een niet-begeleide minderjarigen

Beersel zal zijn verantwoordelijkheid nemen om deze onfortuinlijke mensen een onderkomen te geven. Aangezien de eerste asielzoekers slechts in het voorjaar zullen aankomen hebben OCMW en gemeentebestuur de tijd om de nodige voorbereidende stappen te zetten.

Beersel zegt nu dat het zich zal blijven warm opstellen tegenover asielzoekers, maar doet een oproep aan de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken om meer rekening te houden met het open opvangcentrum van het Rode Kruis op ons grondgebied. Beersel vangt in die optiek al meer dan 200 asielzoekers op. Schepen Eddy Deknopper (CD&V) : “Bij onze bevolking is er vandaag veel begrip en een groot draagvlak om deze mensen in onze gemeente een veilig onderkomen te bieden. Het gemeentebestuur wil dit liefst zo houden.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2015
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief