BEERSEL Vlaams Brabantse bier- en brouwcultuur wordt in de schijnwerpers gezet

C21

BEERSEL Vlaams Brabantse bier- en brouwcultuur wordt in de schijnwerpers gezet

Editiepajot_bart_devill___armand_debelder
Armand Debelder / foto Bart Devillé
 

 In een organisatie van de provincie i.s.m. Gemeentebestuur Beersel en Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ en in het kader van “Biermaand Vlaams-Brabant” wordt in Bezoekerscentrum “De Lambiek” Gemeenveldstraat 1 1652 een tentoonstelling “Twee eeuwen biercultuur in de Zennevallei” georganiseerd.

Deze tentoonstelling die loopt van 21 april tot 21 mei dompelt je onder in de Vlaams-Brabantse bier- en brouwcultuur sinds 1800. Verhalen en erfgoedobjecten uit de streek van de Zennevallei vertellen je meer over: de politieke en socio-culturele rol van brouwers en hun families, de ontwikkeling van het café- en verenigingsleven, de beeldvorming van alcohol in reclame, liederen en wetgeving en de opkomst van producenten- en consumentenverenigingen ter bescherming van de biercultuur.

De tentoonstelling belicht hoe brouwers en stokers hun stempel gedrukt hebben op het maatschappelijk weefsel in de regio van de Zennevallei. De verstrengeling tussen ondernemerschap, politiek bedrijf en socio-cultureel verenigingsleven is op dorpsniveau lange tijd de regel.
De expo gaat ook in op de evoluerende beeldvorming rond drankkwaliteit, -consumptie en -misbruik. Zo volg je veldwachters die optreden tegen dronkenschap en illegale danspartijen, geuzestekers die de sanitaire gaven van hun producten verdedigen, Halse onderwijzers die de matigingsgedachte via liederen spelenderwijs aanleren, en brouwers die in reclame hun bieren door moeders laten aanprijzen.
Tijdens de opening van deze tentoonstelling - op woensdag 20 april om 19 uur - zijn Annelies Tollet (auteur van 'Vlaams-Brabant drinkt') en Armand Debelder (brouwer '3 Fonteinen) de gastsprekers.

Prijs: 3 euro / 2 euro (65+) en gratis voor kinderen -12 jaar en leerkrachten/gidsen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2016
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief