BEERSEL/ BRUSSEL - FDF-voorzitter wil eigen politietroepen inzetten in Vlaamse rand

C21

BEERSEL/ BRUSSEL - FDF-voorzitter wil eigen politietroepen inzetten in Vlaamse rand

Ben_weyts_plat
Ben Weyts (Foto Kos)
 

In zijn functie van voorzitter van de politieraad van de Brusselse politiezone Montgomery, maakt FDF-voorzitter Olivier Maingain bekend dat er een verregaande samenwerking komt tussen ‘zijn’ Brusselse zone en de Vlaamse politiezone Wokra (Wezembeek-Oppem en Kraainem). Doel: het aanpakken van Vlaamse manifestaties in de Vlaamse rand. N-VA-Kamerlid Ben Weyts wil dat minister van Binnenlandse Zaken De Padt hier een stokje voor steekt.

In zijn gekende zelfgenoegzame stijl maakt FDF-voorzitter Olivier Maingain in het weekblad Vlan (zie bijlage) bekend dat de burgemeesters van de zones Montgomery (Brussel) en deze van de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppen en Kraainem een akkoord bereikten over een verregaande samenwerking tussen hun politiezones. Het betreft logistieke bijstand en ondersteuning bij het handhaven van de openbare orde.

Maingain verduidelijkt dat het gaat om steun van de Brusselse politiemacht aan de faciliteitengemeenten voor het aanpakken van “ongewenste aanwezigheden op zittingen van de gemeenteraad”, verwijzend naar de Vlaamse protestacties tegen taalwet- en andere overtredingen in de faciliteitengemeenten. De FDF-voorzitter gaat er zelfs prat op dat het akkoord er is gekomen omdat de betrokken burgemeesters allemaal behoren tot dezelfde partij.

N-VA-Kamerlid Ben Weyts wil dat minister van Binnenlandse Zaken De Padt ingrijpt. “Maingain toont zich als de bendeleider van een huurlingenleger. Over de gewestgrenzen heen, wil hij zijn Brusselse stoottroepen inzetten om Vlaamse activiteiten in de kiem te smoren. De lokale politiekorpsen worden hier gewoon misbruikt voor politieke doeleinden. Met een betere dienst aan de bevolking heeft dat niets te maken, integendeel’ zegt het parlementslid uit Beersel.

Bovendien is de samenwerking volgens Weyts ook vanuit een veiligheidsoptiek geen goed idee. ‘Een samenwerking tussen die politiezones, gericht tegen Vlamingen, kan in de gegeven context als een pure provocatie worden beschouwd. Die samenwerking zal de openbare orde heus niet ten goeden komen, maar kan integendeel  juist aanleiding geven tot escalatie.

Weyts wijst er ook op dat de samenwerking ook problemen kan stellen inzake de taalwetgeving vermits het Brussels gewest officieel tweetalig is, terwijl Kraainem en Wezembeek-Oppem behoren tot het Nederlandstalige Vlaamse gewest. De faciliteiten gelden er, voor alle duidelijkheid, enkel voor de gemeentelijke inwoners. Het N-VA-parlementslid ondervraagt minister De Padt zo spoedig mogelijk. Deze kan bijvoorbeeld optreden via de gouverneur, verantwoordelijk voor de politie en de samenwerkingsverbanden binnen de provincie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 feb 2009
Editiepajot
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 12 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024
Hugo Devillé | 31 mei 2024
Hugo Devillé | 31 mei 2024

archief