BEERSEL Ook in Beersel werd project “Beersel wekt op” gelanceerd.

C21

BEERSEL Ook in Beersel werd project “Beersel wekt op” gelanceerd.

Editiepajot_bart_devill___foto_zonnelaan
ingezonden foto
 

 “Beersel werkt al jaren aan een ambitieus klimaatplan. We nemen als gemeente het voortouw door niet alleen eigen patrimonium grondig aan te pakken, maar ook tal van sensibiliserende en ondersteunden acties op te zetten die zowel burger als bedrijven willen helpen om de omschakeling te maken, zegt Veerle Leroy(Groen), schepen van Leefmilieu.

 

Op maandag 2 oktober werd dan ook in Beersel het project “Beersel wekt op” gelanceerd. De gemeente Beersel wil de CO2-uitstoot op haar grondgebied drastisch verlagen en op termijn klimaatneutraal worden. Met “Beersel wekt op” wil de gemeente inwoners en bedrijven overtuigen om zelf hernieuwbare energie op te wekken of om er mee in te investeren.

Veel van de energie die we dagelijks gebruiken (olie, gas, stroom) is afkomstig van vervuilende bronnen en importeren we voor veel geld uit het buitenland. Nochtans is er propere en goedkope energie in overvloed die we zélf kunnen opwekken. Zon, wind, bodemwarmte…hernieuwbare energiebronnen die beter zijn voor het klimaat en die ook financieel erg voordelig kunnen zijn. Onder de verzamelnaam “Beersel wekt op” start de gemeente nu met verschillende projecten om lokale en hernieuwbare energieproductie verder te stimuleren. Vooral zonne-energie staat daarbij centraal.

Blikvanger van de campagne is ongetwijfeld de actie “Zon zoekt dak”, waarbij Beerselaars via een burgercoöperatie kunnen investeren in zonne-energie op andermans dak (bv. als hun eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen). Bedrijven of instellingen stellen hun dak ter beschikking en krijgen in ruil goedkope zonnestroom. De winst die door de energiebesparing gerealiseerd wordt vloeit terug naar de investerende burgers. Een win-win situatie, voor én door burgers! Onder het motto “de zon is er voor iedereen” wordt in samenwerking met Woonpunt Zennevallei ook een crowdfundingproject opgestart waarbij burgers zonnecellen kunnen schenken voor PV-installaties op sociale woningen.

De gemeente wil met  “Beersel wekt op” van elke straat een “zonnelaan” maken. Daarom zullen ook infoavonden georganiseerd worden bij inwoners thuis. Zij nodigen enkele buren of vrienden uit en de gemeente zorgt voor een energie-expert die de potentiële zonnewinst berekent en alle praktische vragen beantwoordt. Om de avond gezellig te maken ontvangen de deelnemers een mand met fairtradeproducten.

De gemeente wordt voor het project “Beersel wekt op” ondersteund met een subsidie van 54.888 euro door de provincie Vlaams-Brabant. De provincie heeft de ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. “Beersel wekt op” sluit ook sterk aan bij  de provinciale groepsaankoop voor zonnepanelen. Inwoners van Vlaams-Brabant kunnen via die groepsaankoop zonnepanelen aankopen aan een erg scherpe prijs en met een gegarandeerde kwaliteit en ondersteuning. Als we tegen 2040 een klimaatneutraal Vlaams-Brabant willen, moeten we een beroep doen op zoveel mogelijk gemeenten, organisaties en burgers’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Een van de belangrijkste manieren om te komen tot een klimaatneutrale provincie is bovendien door in te zetten op hernieuwbare energie. Vooral op het vlak van zonne-energie is er in onze provincie nog heel wat potentieel. Dat toont de energiekansenkaart. Daarom ondersteunen we het project “Beersel wekt op” met een subsidie van 54.888 euro

 

Wie meer info wenst over “Beersel wekt op” kan terecht op www.beerselwektop.be  of via beerselwektop@beersel.be of 02 359 17 55. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2017
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief