Politiezone ZENNEVALLEI - Fietsdiefstallen gedaald met 21%

Politiezone ZENNEVALLEI - Fietsdiefstallen gedaald met 21%

3_politielogo_2011_p200
EP

 De gerichte acties tegen fietsdiefstallen hebben hun vruchten afgeworpen. Waar we eind 2016 stranden op 238 fietsdiefstallen, eindigen we het jaar 2017 met 188 fietsdiefstallen voor de gehele zone Zennevallei.

Het grootste verschil was merkbaar aan het station van Halle. Hier werden in 2017 nog 60 diefstallen gepleegd, waar er in 2016 nog 95 feiten werden vastgesteld. In Beersel en Sint-Pieters-Leeuw werden samen nog 31 fietsdiefstallen gepleegd.

Streefdoel was een daling van 15 %. Maar de politiezone kon een daling noteren van niet minder dan 21 %, ruim boven de verwachtingen dus.

Hoewel een rechtstreeks verband nooit bewezen kan worden, kan er worden vanuit gegaan dat verschillende acties hier zeker toe hebben bijgedragen.

Enkele acties

Wat we als politiezone blijven aanraden is om de fiets te laten graveren. Het zorgt er voor dat de eigenaar steeds snel teruggevonden kan worden en tevens heeft dit ook een zeker ontradend effect voor mogelijke dieven. Om dit te promoten werden afgelopen jaar opnieuw twee graveeracties gehouden aan het station Halle en dit in samenwerking met de NMBS, de fietsersbond en de Stad Halle. Mensen konden toen hun fiets gratis laten graveren. ’s Morgens mochten fietsers hun fiets afzetten en ’s avonds konden zij hun fiets, gegraveerd, terug ophalen.

Verder werden gedurende het hele jaar extra (zichtbare) controles aan de verschillende stations op het grondgebied uitgevoerd. Daarbovenop werden ook nog twee grootschalige acties georganiseerd waarbij de aanwezigheid van de politie nog eens extra in de verf werd gezet.

Minder zichtbaar voor de bevolking, maar wel relevant voor de werking van de lokale politie, was de permanente monitoring van het fenomeen. Deze opvolging zorgde er voor dat er steeds kort op de bal kon worden gespeeld bij iedere opstoot van de cijfers. Bepaalde fenomenen konden zo snel gedetecteerd worden en gerichte controles en onderzoek werden uitgevoerd.

Door uitgebreide checklisten bij het verhoor van slachtoffers kon het onderzoek vaak ook worden vooruitgeholpen. Zo kon de politiezone op korte tijd twee verschillende fietsdieven betrappen. Eén hiervan mag zich deze week nog verantwoorden aan de rechtbank. Na de vatting van deze twee verdachten is het aantal fietsdiefstallen merkbaar gedaald.

Iedere fietsdiefstal is er één te veel! En het is zeker niet de bedoeling om te berusten. Het spreekt voor zich dat de lokale politiezone Zennevallei in 2018 zich even hard blijft inzetten tegen fietsdiefstallen en streeft naar minstens een even gunstig resultaat. De inspanningen en acties van het voorbije jaar zullen in elk geval op zijn minst bestendigd

Slachtoffer van een fietsdiefstal? Doe aangifte en kom langs in de politiepost!  Bij aangifte kan je gebruik maken van een leenfiets, dankzij vzw Groep Intro. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jan 2018
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 jan 2019
Hugo Devillé | 21 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 07 jan 2019

archief