Margo Mombers is de nieuwe kinderburgemeester in BEERSEL

C21

Margo Mombers is de nieuwe kinderburgemeester in BEERSEL

Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Margo Mombers is de nieuwe kinderburgemeester
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / De kinderen leggen hun eed af als kindergemeenteraadslid
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / De kinderen die graag schepen willen worden stellen zich voor
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / De raadsleden kiezen per school één schepen, Lore Verhaegen van GBS Dworp
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / kinderschepen Charlotte Ophals van Sint-Victor Dworp
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Uit de kinderschepenen wordt dan de kinderburgemeester gekozen
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef / Burgemeesters, schepenen, raadsleden groot en klein samen op de foto
 

Vrijdag werd in de raadzaal van het gemeentehuis Rondenbos te Alsemberg de nieuwe kindergemeenteraad 2018 geïnstalleerd. Remy Brosens, de kinderburgemeester van 2017, wordt opgevolgd door Margo Mombers van ‘De Springveer’ in Alsemberg. Zij werd gekozen uit de schepenen Lore Verhaegen, Femke Graulus, Norah Meere, Julien Deckers, Victor Itterbeek, Charlotte Ophals, Keano Lovo en Yine Ringoet.

Over de verschillende netten (gemeentelijk-, vrij- en gemeenschapsonderwijs) heen worden in de basisscholen van Beersel verkiezingen gehouden. Elke school kreeg net als de voorbije jaren drie plaatsen om in te vullen. Jaar na jaar zijn dit voor de kandidaten spannende dagen in de verschillende scholen. Campagne voeren, stemmen ronselen, verkozen geraken en uiteindelijk hun school vertegenwoordigen.

Tijdens de installatievergadering leggen de kinderen in aanwezigheid van de (grote) burgemeester Hugo Vandaele  en schepen van Onderwijs en Jeugd Jo Vander Meylen  hun eed af als kindergemeenteraadslid. Steeds meer collegeleden, gemeenteraadsleden en publiek vinden trouwens de laatste jaren de weg naar de raadzaal voor de installatie van de nieuwe kindergemeenteraad.

Na het afleggen van hun belofte om hun beste beentje voor te zetten voor alle kinderen in Beersel, kiezen de nieuwe kinderraadsleden per school één kinderschepen. Uit de kinderschepenen wordt nadien de nieuwe kinderburgemeester gekozen. De geïnteresseerde kinderen kunnen zichzelf en hun idee kort en bondig voorstellen en de anderen vertellen waarom zij kinderschepen of kinderburgemeester willen worden.

De kindergemeenteraad van Beersel is niet politiek getint. Politieke thema’s komen dan ook niet aan bod. Toch leren we kinderen hoe een democratie werkt en hoe verkiezingen verlopen. Op die manier is de kindergemeenteraad uitgegroeid tot een adviesraad waarnaar geluisterd wordt. Het is altijd een stuk leuker om campagne te voeren of verkiezingen te organiseren waarmee nadien daadwerkelijk iets gedaan wordt.

De nieuwe kindergemeenteraad vertrekt altijd van een wit blad. Samen overleggen de kinderraadsleden, kinderschepenen en kinderburgemeester hoe ze dat jaar het leven van kinderen die in Beersel wonen en/of school lopen zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Natuurlijk doen ze dit niet vanuit hun naam maar wel vanuit de kinderbevolking die ze vertegenwoordigen.

Vorig werkjaar stonden Olympische sportdagen op het programma, stuurden ze zoals ieder jaar de 5de klassers op klasuitstap naar Museum aan de IJzer (IJzertoren en dodengang), werd de Cool Kids Kalender 2018 op punt gesteld, kregen ze inspraak bij de inrichting van de kinderhoek in CC De Meent, kozen ze mee het logo van speelplein Amajoe, gaven ze hun mening over de speelruimte bij de herinrichting van de gemeenveldsite, startten ze een verkeersactie op,…

Maar nu staat er een nieuwe ploeg klaar om erin te vliegen. De kinderburgemeester en kinderschepenen willen zich in 2018 als kinderambassadeurs van de gemeente profileren. Op 21 januari staat alvast een nieuwjaarswoordje door Margo, de nieuwe kinderburgemeester, op de planning van de grote nieuwjaarsreceptie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2018
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief