BEERSEL - Davidsfonds organiseert cursus over eerste wereldoorlog

C21

BEERSEL - Davidsfonds organiseert cursus over eerste wereldoorlog

Editiepajot_beersel
Ingezonden foto van Prof. Dr. Alex Vanneste

Het Davidsfonds organiseert de cursus ‘WO I aan de Belgisch-Nederlandse grens’. Tijdens deze cursus zoomt prof. Alex Vanneste in op de clandestiene activiteiten langs de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de eerste wereldoorlog. Hij heeft het over de vluchtelingenproblematiek, spionage, clandestiene posten en de moordende elektrische grensdraadversperring.

Aangezien het neutrale Nederland geen strijdende partij was tijdens de Eerste Wereldoorlog, was de grens tussen België en Nederland er een tussen oorlog en vrede. Daardoor konden zich aan de grens ruim 4 jaar lang heel wat clandestiene activiteiten ontwikkelen, ook al was er een strenge bewaking. Langs de grens liep namelijk een anderhalve tot 2 meter hoge draad met een hoogspanning van 2.000 volt die bijna 1.000 slachtoffers maakte.

Professor Alex Vanneste bekijkt de Grote Oorlog vanuit dit bijzonder grensgebied. Hij heeft het over de vluchtelingenproblematiek, de wijze waarop oorlogsvrijwilligers toch aan het front geraakten, de clandestiene post met frontsoldaten en de spionage in bezet gebied en aan de grens. Tot slot vertelt hij wat de moordende elektrische grensdraadversperring voor dit alles betekende.

Em. Prof. Dr. Alex Vanneste was gewoon hoogleraar Franse taalkunde, Franse spraakkunst, sociolinguïstiek  en ICT voor menswetenschappers. Momenteel doceert hij nog sociolinguïstiek aan de UA. De laatste jaren spitste zijn onderzoek zich toe op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, vooral op de elektrische grensversperring tussen België en Nederland tijdens WOI, maar ook op de vluchtelingenproblematiek en de spionage tijdens WOI, onderwerpen waarover hij heel wat publiceerde.

Praktisch: donderdag 22 februari, 1, 8 en 15 maart, telkens van 14.00 tot 16.00 u. in CC de Meent (Van Wilderodezaal) te Alsemberg.

Prijs: 64 euro, 56 euro met DF-cultuurkaart, koffie en digitale syllabus inbegrepen.

Inlichtingen: Liberte Walschot 02 331 06 76 en

Davidsfonds Academie 016 31 06 70 of http://www.davidsfonds.be/academie.

Inschrijven gebeurt rechtstreeks bij Davidsfonds Academie, cursus code BE18-162

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 feb 2018
Elsie De Greef
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 27 feb 2024

archief