Erfgoeddag in BEERSEL in teken van jumelage

Erfgoeddag in BEERSEL in teken van jumelage

Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef
 
Editiepajot_beersel
Foto © Elsie De Greef
 

In Beersel stond de erfgoeddag dit jaar in het teken van de jumelage, die vooral in de deelgemeente Lot een hele periode voor allerhande activiteiten, verbroederingen en verzusteringen zorgde met Blokker, Wormeldange en Mirebeau. Ter gelegenheid van de Erfgoeddag kon men Beerselse jumelageherinneringen opsnuiven in zaal Blokbos te Lot. In de namiddag was er een panelgesprek waarbij Jean Debrael, Jean-Pierre Laporte en Ida Depauw hun dierbaarste herinneringen en grappige anekdotes ophaalden. De tentoonstelling is nadien ook te bewonderen in de kiosk van WZC De Ceder van 1 tot 25 juni!

Het Heemkundig Genootschap en de gemeentelijke archiefdienst focusten ditmaal, onder de noemer ‘Kiezen voor Europese verbroedering’, op de rijke geschiedenis van de jumelage in Beersel. De jumelage ontstond in Lot onder impuls van burgemeester Renaat Van Elslande. Reeds in 1968 verzusterde men met Blokker (nu Hoorn) en Wormeldange (Lux). In 1973 werd de vriendschapsakte met het Franse kanton Mirebeau (21 gemeenten) getekend. Met het Duitse Osthofen, dat reeds verbroederd was met Mirebeau, werden wel uitwisselingen gedaan, maar een officiële jumelage werd nooit afgesloten.  

Via wederzijdse uitwisselingen gingen tal van Beerselse kinderen en zelfs hele gezinnen een week(end) logeren bij buitenlandse gastgezinnen. Ze kregen er een goedgevuld programma voorgeschoteld met toeristische bezoeken, sportmanifestaties, feestjes en leerden spelenderwijs een vreemde taal. Door de jarenlange jumelage ontstonden hechte vriendschapsbanden over de grenzen heen. Er zijn zelfs een paar buitenlandse huwelijken uit voortgesproten! De ijver van het Beersels jumelagecomité werd tot tweemaal toe gelauwerd met een prestigieuze prijs: in 1984 kreeg men het erevaandel en in 1989 de ‘plaque of honour’ van de Raad van Europa.

Jong en minder jong beleefde een onvergetelijke tijd tijdens de befaamde ‘comice agricole’ in Mirebeau, het spel zonder grenzen in Lot waarbij internationale ploegen op een ludieke manier bekampten, de wijnkelders in Wormeldange, het jumelagebal, de legendarische tramfuif of de verkiezing van ‘miss jumelage’. Foto’s, affiches, filmpjes en souvenirs dompelen je helemaal in de sfeer van Wormeldange, Hoorn of Mirebeau.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2018
Elsie De Greef
Elsie De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2019
Marc Sluys | 13 mrt 2019

archief