‘En het dorp zal duren… ‘ van het ‘Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ Beersel’

‘En het dorp zal duren… ‘ van het ‘Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ Beersel’

C3
 
B6_
 
C14
 
C26
 

Vrijdag rolde het laatste nummer 78 van het 'Heemkundig Genootschap 'van Witthem' van de pers. Dit nummer behandelt de collectie devotieprenten 'O.-L.-Vrouw van Alsemberg' van historicus Michel Vastiau. Het artikel werd ook door hem geschreven. Het nummer kadert in het jubeljaar ‘775 jaar O.L.Vrouweparochie Alsemberg’. Het Mariastoetcomité-wijk centrum droeg financieel bij voor de publicatie van dit dik (100 pagina’s) feestnummer. Enkele leden van het heemkundig genootschap, de auteur, enkele leden van de parochieploeg en kerkfabriek en het Mariastoetcomité-wijk centrum zullen aanwezig zijn.

Achtergrond publicatie: PRENTEN EN BEDEVAARTBOEKJES VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN ALSEMBERG STER DER ZEE
1243 is een magisch jaar voor Alsemberg. Toen, nu 775 jaar geleden, werd het eerste stenen Romaanse kerkje van Alsemberg ingewijd. Van een eenvoudige houten kapel -zonder specifieke devotie of verering-, groeide ze uit tot een brandpunt van Mariadevotie waarbij de hertogen van Brabant een meer dan bepalende rol speelden. Gelegen tussen de oude Brabantse steden Brussel en Nijvel, heeft het pelgrimsoord van Alsemberg gezorgd voor volksdevotie, godsvrucht, kunstzinnigheid, ontvankelijkheid voor bedevaarders of toevallige passanten en een bescheiden fierheid voor eigen dorp en streek.Het Mariastoetcomité-wijk centrum droeg financieel bij voor de publicatie van dit feestnummer.

Graag willen we Michel Vastiau bedanken voor het uitlenen van zijn collectie devotieprenten van O.-L.-Vrouw van Alsemberg en het schrijven van het artikel. De historische devotieprenten en oude publicaties over O.-L.-Vrouw van Alsemberg verbazen iedereen in diversiteit, in iconografie en naïef-oprecht volkskundig geloof.  Ze gunnen ons een unieke blik in de eeuwenoude cultuur van Mariadevotie tot O.-L.V. van Alsemberg. Opmerkelijk zijn de oude boekjes over de geschiedenis van Alsemberg die tussen 1700 en 1800 gedrukt werden in Bergen en Doornik. Er waren immers steeds heel wat Waalse broederschappen van OLVrouw van Alsemberg. Zijn kwamen jaarlijks op 15 augustus op bedevaart.
Quote Michel Vastiau: ‘Niemand heeft ooit een poging ondernomen om een iconografie van O.-L.-Vrouw “Ster der zee” van Alsemberg te publiceren. Na tientallen jaren verzamelen, het bezoeken van devotionalia ruilbeurzen, het inkijken van andere verzamelingen, leek het mij toch nuttig om een voorlopige lijst met prenten van O.-L.-Vrouw van Alsemberg te publiceren. De lijst is zeker niet volledig maar zij geeft toch een goed overzicht van de bestaande prenten.’

Het jubelnummer 78 van de reeks ‘En het dorp zal duren… ‘  over ‘PRENTEN EN BEDEVAARTBOEKJES VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN ALSEMBERG STER DER ZEE’ is te koop voor 10€. Het bedrag kan gestort worden op rekening BE24 0013 1143 4138 met vermelding: adres + nummer 78

In bijlage enkele devotieprenten uit de 18de en 19de eeuw van O.-L.-Vrouw van Alsemberg; en het voorblad van een van de vele boekjes geschreven door Lucas Van Lathem, pastoor van alsemberg rond 1650 ‘Historie der miraculeuse kercke van Onse Lieve Vrouwe tot Alsemberghe’. De afbeelding is een Brusselse uitgave van 1710.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2019
Marc Sluys | 13 mrt 2019

archief