Opnieuw taalproblemen in domein van HUIZINGEN: Identiteitscontrole aan ingang, ééntalig Frans

Opnieuw taalproblemen in domein van HUIZINGEN: Identiteitscontrole aan ingang, ééntalig Frans

Img_7414
 

Ook vast personeel van het domein is werkwijze kotsbeu

N-VA wil boete opleggen aan externe bedrijven die taalwetgeving niet naleven.
N-VA kreeg klachten binnen over de ééntalige identiteitscontrole aan het domein van Huizingen. Gunther Coppens (N-VA Lijsttrekker voor de provincie) en Beersels gemeenteraadslid Willem Vandenbussche zijn niet te spreken over laksheid van het provinciebestuur. Dit is een zoveelste slag in het gezicht van Brabantse bezoekers van het provinciedomein. Het probleem werd trouwens meermaals aangekaart door provincieraadslid Marc Sluys in de bevoegde commissie van de Provincie.
Raadslid Willem Vandenbussche maakte gewag van de situatie tijdens een uitje naar het provinciaal domein te Huizingen. Zijn verbazing was groot toen hij ééntalig in het Frans werd aangesproken aan de ingang door veiligheidspersoneel in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant.

“Ik dacht echt even dat ik in de verkeerde provincie was terechtgekomen. Dit is toch Vlaams-Brabant? Dit is uiteraard niet het onthaal dat ik als geboren en getogen Beerselaar verwacht van een provinciaal domein in mijn gemeente.” Willem Vandenbussche, N-VA Beersel.

Bij navraag blijkt dat het probleem zich niet de eerste keer voordoet. Het Luikse bedrijf dat in opdracht van de provincie het onthaal in het domein verzorgd, heeft al meerdere malen moeite gehad met het respecteren van de taalwetgeving. Zo meldden N-VA provincieraadsleden Marc Sluys  en Joris Vandercruyce het probleem al meerdere malen aan de deputatie en rechtstreeks aan de bevoegde gedeputeerde.
Het huidige bedrijf dat voor de veiligheid zorgt, Russo security, is afkomstig uit Tubize en zou zelfs niet over Nederlandstalig personeel beschikken.

“Is het nu echt zo moeilijk voor het provinciebestuur om een firma te vinden in Vlaanderen? Of ten minste een firma die wel  Nederlandstalig personeel kan leveren? Een minimaal respect voor de inwoners van Vlaams-Brabant die dit provinciaal domein onderhouden met hun belastinggeld bestaat eruit om diezelfde burger zeker in de eigen Vlaamse taal te verwelkomen.” Gunther Coppens, N-VA lijsttrekker provincie

Ook het vaste personeel van de provincie is de situatie kotsbeu. Communicatie tussen het onthaal van het domein en het veiligheidspersoneel moet in het Frans verlopen, anders loopt het mis. Dit kan zo toch niet verder? Zijn de taalfaciliteiten ook al tot in het provinciedomein geslopen? Hopelijk niet, maar de praktijk toont wel iets anders!

 

De N-VA-fractie zal tijdens de eerstkomende provincieraad dit probleem opnieuw op tafel leggen. Als de eigen provincie zelf de taalwetgeving niet meer respecteert, dan is het dweilen met de kraan open om het Vlaamstalige karakter van onze provincie te behouden en aan te moedigen.

 

N-VA Vlaams-Brabant en Beersel zullen samen ter zake een klacht bij het vast comité van taaltoezicht indienen aangezien dit betrekking heeft op een taalovertreding door een overheid.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2018
Sam Herremans
Foto ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 jul 2019

archief