In BEERSEL tracht men de mythe achter ‘pastoor Bols’ te ontwarren

In BEERSEL tracht men de mythe achter ‘pastoor Bols’ te ontwarren

Editiepajot_beersel
Ingezonden foto

Donderdag18 oktober om 20 uur in de bib in Alsemberg is er een lezing over pastoor Jan Bols, een veelzijdig priester te Alsemberg.Tijdens deze lezing staat Jan de Cock stil bij de erfenis van de dynamische priester Jan Bols (Werchter, 09/02/1842 – Aarschot, 15/01/1921).

Bols was de zoon van een onderwijzer uit Werchter. Van 1866 tot 1876 was hij priester-leraar aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen. Op vraag van zijn bisschop stichtte hij in 1876 het Sint-Jozefscollege in Aarschot, waarvan hij tot 1884 meteen ook de eerste directeur was. Van 1887 tot 1907 was hij pastoor van Alsemberg. Maar wat betekende hij als schrijver en taalkundige voor Alsemberg? Wat was zijn rol bij de vele restauratiewerken aan de kerk? Hoe beïnvloedde hij het Alsembergse dorpsleven?

Als cultuurflamingant ijverde hij voor Nederlands als voertaal en hij stond erop dat de herbergen in Alsemberg een Vlaamse naam droegen. Tevens had hij veel belangstelling voor zowel het volkskundig als het historisch verleden van Alsemberg. Pastoor Bols verdedigde, als het nodig was, eigenzinnig en koppig zijn standpunt. Diepgaande meningsverschillen met de commissie voor monumenten zijn hier het bewijs van. Maar ook de ijver om oude kunstwerken terug naar zijn kerk te brengen en zijn vele contacten in de academische wereld maken van hem een boeiend figuur.

Wie was Jan Bols echt? Wat was de drijfveer achter zijn werken? Hoe werd de erfenis van Jan Bols later gepercipieerd? Deze lezing tracht de mythe achter ‘pastoor Bols’ te ontwarren, aan de hand van nieuw onderzoek en archiefmateriaal. Jan De Cock is historicus en voorzitter van het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’, in Beersel.

Inkom : € 7,00 voor iedereen (één drankje inbegrepen).

Dezelfde dag tijdens de vooravond organiseren ze van 16 tot 20 uur in de bibliotheek “Vers Geperst”. U kunt er kennis maken met de ruime keuze Davidsfonds boeken en CD's die in aanmerking komen voor het lidmaatschap. De boeken zijn ook nog in te kijken op vrijdag 19 oktober tjdens de openingsuren van de bibliotheek en zaterdag 20 oktober van 10 tot 12 uur.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 okt 2018
Elsie De Greef
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2019
Marc Sluys | 13 mrt 2019

archief