BEERSEL - Boekvoorstelling ‘Onze Dorpen en onze soldaten in de Grote Oorlog’

BEERSEL - Boekvoorstelling ‘Onze Dorpen en onze soldaten in de Grote Oorlog’

Editiepajot_beersel
Ingezonden foto van Marc Desmedt
 

Op de druk bijgewoonde academische zitting in De Lambiek afgelopen vrijdag stelde het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ het nieuwe boek ‘Onze dorpen en onze soldaten in de Grote Oorlog’ voor. Auteur Marc Desmedt schuimde vier jaar lang alle mogelijke archiefdiensten af om bronnenmateriaal te verzamelen. Dit resulteerde in een imposant driedelig boek van meer dan duizend bladzijden en tientallen onuitgegeven foto’s.

Marc Desmedt lichtte zijn opzoekingswerk en de indeling van het boek toe tijdens de presentatie: “In het eerste deel worden de krijgsverrichtingen en vooral de rol van een aantal Beerselse soldaten belicht. Tevens wordt stilgestaan bij het droeve lot van de vele krijgsgevangenen en geïnterneerden. Het volgende deel is gewijd aan de gebeurtenissen en het dagelijkse leven in Beersel tijdens de Duitse bezetting. Het waren letterlijk harde tijden: de Beerselaars werden op een streng oorlogsdieet gezet door de geallieerde blokkade”.

Deel drie werd opgevat als een soort encyclopedie. Zo’n 550 jongemannen uit de Beerselse deelgemeenten waren soldaat in 1914-1918. Hun oorlogsbelevenissen worden beschreven in een kort relaas over hun wedervaren aan de IJzer of in de achterhoede. Zestig dorpsgenoten sneuvelden op het veld van eer. Zij krijgen een uitgebreid huldebetoon.

Dankzij subsidies van het gemeentebestuur, de provincie en de erfgoedcel wordt het volumineuze boek verkocht tegen de schappelijke prijs van 60 euro. Er snel bij zijn is de boodschap want de voorraad is beperkt.

Hoe bestellen? Schrijf 60 euro over op rekeningnummer BE24 0013 1143 4138 van het Heemkundig Genootschap met vermelding ‘boek WOI’. U kan het boek dan afhalen bij de gemeentelijke archiefdienst tijdens de kantooruren. Wenst u het boek thuis via de post te ontvangen, dient u bijkomend 12,50 euro over te schrijven. 

Meer info: www.beersel.be/groteoorlog -  02/359.17.40 - archief@beersel.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 nov 2018
Elsie De Greef
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 13 mei 2019

archief