BEERSEL stapt in provinciaal bibliotheeknet

C21

BEERSEL stapt in provinciaal bibliotheeknet

Editiepajot_bib_beersel
Repro Editiepajot.

Op 9 april treedt de bibliotheek van Beersel toe tot het klantvriendelijke en geïntegreerde bibliotheeksysteem van de provincie Vlaams-Brabant. Het provinciaal bibliotheeksysteem biedt vele voordelen. Zo kunnen de gebruikers on line hun boeken verlengen en de catalogi van alle aangesloten bibliotheken raadplegen.

Steeds meer gemeenten treden toe tot het provinciaal bibliotheeksysteem

Beersel is de negentiende bibliotheek die tot het Vlaams-Brabantse bibliotheeknet toetreedt. De pioniers waren Leuven, Londerzeel, Zaventem, Dilbeek, Halle, Machelen, Lennik en Huldenberg. Vorig jaar kwamen daar de bibliotheken van Herent, Pepingen, Zoutleeuw, Linter, Geetbets, Opwijk, Roosdaal, Bierbeek en Rotselaar bij. Herne zette vorige maand deze stap. Dit voorjaar zullen ook de bibliotheken van Meise en Diest zich aansluiten.

De voordelen van het provinciaal bibliotheeksysteem
Het PBS biedt zowel voordelen voor de bibliotheken en de gemeenten als voor de gebruikers. Voor de bibliotheken betekent dit dubbele winst.. Momenteel maken de meeste bibliotheken immers gebruik van hun eigen software en server voor het beheer van hun catalogus en het uitlenen van materialen. Dat systeem is niet alleen beperkt en duur, maar vraagt ook heel wat inspanning van de lokale bibliotheek. Door aan te sluiten op het PBS worden deze taken op provinciaal niveau beheerd en onderhouden. Hierdoor komen er tijd en geld vrij voor een grotere publiekswerking.

Ook voor de gebruiker is het een sprong voorwaarts.
"Dankzij het provinciaal bibliotheeksysteem kan de Vlaams-Brabander met één kaart terecht in alle bibliotheken die op het PBS zijn aangesloten. In zijn eigen gemeente of een buurgemeente kan hij dan probleemloos boeken, cd's en dvd's ontlenen. Bovendien kan hij via zijn eigen computer en een internetverbinding neuzen in de collectie van de bib 50 kilometer verderop, een boek bestellen en het na bericht gaan afhalen in de eigen bib. Maar naast inzage in de volledige catalogus van de aangesloten bibliotheken, kan de gebruiker ook zelf zijn boeken verlengen en reserveren via internet. Hij wordt tevens, via mail, verwittigd wanneer de uitleentermijn van de materialen bijna verstreken is", zegt Tom Troch, gedeputeerde voor cultuur.

De provincie wil met de uitbouw van het PBS het functioneren van de lokale bibliotheken en de dienstverlening aan de bevolking optimaliseren.

 Maar ook vervult het PBS een rol als katalysator voor de samenwerking tussen de bibliotheken. "Zo is het de bedoeling, in overleg met de gemeenten, de verschillende lokale gebruikersreglementen op termijn op elkaar af te stemmen," gaat gedeputeerde Troch verder.
"Om al deze redenen investeert de provincie dit jaar € 856.066 in het provinciaal bibliotheeksysteem".

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 apr 2009
Felix Merckx
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief