BEERSEL - Plechtige inhuldiging gedenkplaat “De Zwaan”

C21

BEERSEL - Plechtige inhuldiging gedenkplaat “De Zwaan”

Alsemb_de_zwaan
De Zwaan kreeg haar kunstwerk. - Foto's Marc Sluys.
 
De_zwaan

Kunstenaar Luc Van Ruysevelt ontwierp de gedenksteen met een reliëf in brons van de beeltenis van “De Zwaan”, een historische ontmoetingsplaats in de geschiedenis van Alsemberg.

Hugo Casaer: “Zelf leerde ik Alsemberg kennen in 1967 en toen was “De Zwaan” een café zoals wij er vandaag missen met caféhouders die tevens volksfiguren waren. De voorvaders van de familie Vandervelden en hun nazaten, die hun eigendom verkochten aan de huisvestingsmaatschappij, willen wij blijven eren door dit kunstwerk op de gevel van “De Zwaan”.

Het gemeentebestuur van Beersel is zeer dankbaar ten opzichte van de Huisvestingsmaatschappij Zennevallei-Halle voor de vele projacten in Beersel. In Beersel werd serieus op het pedaal geduwd wordt inzake sociale woningbouw.

De eerste aankoop van “De Zwaan” dateert van 14 mei 2001, de laatste aankoop van 18 juni 2003. Op 20 mei 2003 wordt “De Zwaan” een beschermd monument.

Na selectie werd architect Henk De Beenhouwer de ontwerper. Onderstrepen wij de uitzonderlijke kwaliteiten van zijn ontwerp :  architecturale kwaliteit combineren met hoge densiteit en dit op een zeer moeilijke en complexe site. Op 24 augustus 2006 werd de aanvraag tot bouwvergunning ingediend en op 14 september kan na herziening van het BPA de bouwvergunning verleend worden. Op 8 april 2008 werden de werken besteld, die dan uiteindelijk startten op 2 juni 2008. De verwachte duur van de werken bedraagt 680 kalenderdagen inmiddels te verlengen met +/- 60 dagen. Er worden in deze fase 21 appartementen gerealiseerd. Kostprijs: 2.973.634,72 euro.

De restauratie van “de Zwaan” is vervat in de bouwvergunning. Restauratieonderzoek is gestart met subsidie  van het Vlaamse gewest. Zo spoedig mogelijk dienen de stabiliteitsproblemen aangepakt. Dit zal kunnen als het restauratieonderzoek is afgerond en het Vlaams Gewest ook subsidies vrij maakt voor deze werken.

Merkwaardig element van de gerealiseerde bouw:

Sterke integratie in het straatbeeld. Contrast met de Zwaan moet eigenheid van het monument, de vroegere afspanning, sterker tot zijn recht laten komen. Langs de Boonstraat is de oude industriële gevel bewaard en reeds voor het grootste deel met zeer veel zorg gerestaureerd. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2009
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville Marc Sluys | 03 jul 2024
Hugo Devillé | 01 jul 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 28 jun 2024
Hugo Devillé | 24 jun 2024

archief