BEERSEL - Pater Briers 50 jaar priester

C21

BEERSEL - Pater Briers 50 jaar priester

Editiepajot_beersel_pater_briers_foto_bart_deville
Pater Theo Briers. - Foto Bart Devillé.
 

Zaterdag werd in zaal De Put(Vormingscentrum Destelheide) pater Theo Briers gevierd voor zijn 50 jaar priesterschap. Voor wie het nog niet zou weten, Theo Briers is in Dworp en omgeving meer dan een begrip geworden. Hij is niet alleen 50 jaar priester, hij was niet alleen een drie tal jaren onderpastoor in de Beerselse deelgemeente Dworp, hij is niet alleen al 47 jaar missionaris in Guatemala, maar nog steeds wordt voor hem, en dit al bijna 40 jaar, de Show op zijn Dworps en de Miss Dworp verkiezing georganiseerd.

De viering werd dan ook een grandioos succes met O.m. een misviering, harpconcert door een Miss Dworp kandidate, academische zitting en optreden van Pirouette. We hadden een gesprek met Theo Briers en Paul Mariën van de vriendenkring…..
Theo Briers: “Onderpastoor in Dworp was in feite een tussenstap. Immers, ik droomde altijd al om missionaris te worden, al ging mijn eerste voorkeur naar de landbouw sector. En in Guatemala kwam ik onmiddellijk in de werkelijkheid terecht van Indianen die onderdrukt werden, geen verharde wegen of bruggen over de rivieren, letterlijk en figuurlijk vervallen kerken, geen elektriciteit en een tekort aan priesters.”
In al die jaren is er dan ook al heel wat veranderd: “Zo is de infrastructuur erg verbeterd. Er zijn asfaltwegen en bruggen over de rivieren en elektriciteitscentrales die renderen. Maar ook het banditisme is toegenomen! Ook hier sloeg het racisme toe en het blijft maar voort duren.”
Het toenemende geweld grijpt hem dan ook het meeste aan. En ook de aardbeving van 1976 liet een erge indruk na.
Theo Briers is dan ook erg gelukkig dat hij ook kan blijven rekenen op de Dworpse Vriendenkring Pater Briers: “Zonder hen kon ik nooit onze missies in Guatemala in leven houden en onderhouden en dit op elk vlak. Noem maar op, het medische, scholen en het gewone leven van de mensen. “ Paul Mariën van de Vriendenkring….. “Onze groep is misschien wat kleiner geworden in aantal, maar zeker hechter! Wij weten wat wij kunnen bereiken met de handen in elkaar te slaan. We hebben zelf al kunnen vaststellen dat ons werk vruchten afwerp en gaan dan ook op de ingeslagen weg verder. Tot wanneer de pater leeft!”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2009
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief