BEERSEL / LENNIK /GOOIK - Mobiele fruitpers draait op volle toeren

C21

BEERSEL / LENNIK /GOOIK - Mobiele fruitpers draait op volle toeren

Editiepajot_halle_fruitpers_foto_kos
De fruitpers. (Foto KOS)
 

Boomgaarden met hoogstamfruit zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei. Hoogstamboomgaarden zijn echte smaakmakers met een lange historie. Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën werkt al jaren aan het behoud en herstel van statige hoogstamfruitbomen. 

Om mensen nog meer te laten genieten van hun boomgaard, brengt Regionaal Landschap dit jaar voor het eerst een mobiele fruitpersinstallatie naar de streek. Op zaterdag 10 oktober stond de fruitpers in Gaasbeek en op zondag 25 oktober wordt geperst in natuur-educatief centrum Paddenbroek in Gooik (Paddenbroekstraat 12, vanaf 9u) en op de oude Colruytsite in Alsemberg (Gemeenveldstraat, vanaf 14u).
 
De fruitpers is een enorm succes en perst heel wat fruit dat anders gewoon bleef liggen. Meer dan 50 mensen hebben de fruitpers gereserveerd en in totaal zal maar liefst 8000 kilo appels geperst worden tot 5000 liter natuurtroebel sap. De mobiele fruitpers is een hoogtechnologisch wondertje dat de fruitoogst spoelt, raspt, perst en pasteuriseert. De pulp die overblijft wordt gebruikt als veevoeder of uitgestrooid als bemesting. De fruitpers is al volledig volgeboekt, dus er kan geen extra fruit meer bij.
 
Wie graag eens komt proeven van het versgeperste sap, kan meedoen met een wandeling die de vele prachtige oude bomen van Alsemberg in de kijker zet. Deze wandeling vertrekt op zondag 25 oktober om 13u45 aan de Grote Sleutel, Pastoor Bolsstraat 37 in Alsemberg-Beersel en brengt onderweg een bezoekje aan de fruitpers in volle werking. Na de wandeling trakteren de gemeente Beersel en de milieuraad op sap en fruittaart! Inschrijven is verplicht, alle info op www.beersel.be of op 02 359 17 17.
 
Hoogstamboomgaarden zijn een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats. Vogels zoals de zanglijster kiezen hun zangpost in de hoge fruitbomen. Een steenuiltje huist in de holte van een oude boom. De bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele nuttige insecten. Afgevallen fruit trekt vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan, denken we maar aan de Gekraagde roodstaart, de Dagpauwoog n de Eikelmuis. Hoogstamboomgaarden zijn stapstenen voor de natuur en vermijden dat natuur wordt opgesloten in ‘groene eilandjes’.
 
Meer informatie: Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën, Koen De Rijck, koen.derijck@rlzzz.be , 02 452 60 45. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2009
Felix Merckx
Foto KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief