REGIO - Doe normaal over psychische problemen!

C21

REGIO - Doe normaal over psychische problemen!

Editiepajot_gezinsbond_logo
EP
 

Vandaag, 10 oktober, is het Werelddag van de geestelijke gezondheid. Negen maanden geleden startte de Gezinsbond op zijn vijfjaarlijkse congres met een petitie om de terugbetaling te vragen van psychologische of orthopedagogische begeleiding en psychotherapie. Hun actie had succes! Ze zijn verheugd dat de terugbetaling is opgenomen in het regeerakkoord van de nieuwe federale regering. Ze willen daarom vandaag alle ondertekenaars van de petitie bedanken.

 

Het taboe op geestelijke gezondheidszorg blijft groot. Heel wat mensen ontvangen geen hulp of moeten hierop te lang wachten. Nochtans regent het berichten over de slechte geestelijke gezondheid van de Belgen. Het toenemend gebruik van antidepressiva, steeds meer uitval op het werk door burn-out, piekende zelfmoordcijfers…

 

Volgens de website van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid blijft het aantal niet behandelde psychische problemen zeer hoog. Voor België spreekt men over 60,9% onbehandelde problemen! Gigantisch veel!

 

Klinisch psychologen en orthopedagogen werden in april dit jaar eindelijk erkend als gezondheidszorgberoep. Maar wanneer we er toe willen komen dat mensen zonder schroom en tijdig bij een psycholoog op consultatie kunnen gaan moet er dringend meer geïnvesteerd worden in geestelijke gezondheidszorg. België spendeert nu slecht 6 % van haar gezondheidszorgbudget aan geestelijke gezondheidszorg. Niet investeren in geestelijke gezondheidszorg kunnen we ons nochtans niet veroorloven! Dat heeft de nieuwe regering goed begrepen.

 

Werk maken van de terugbetaling van psychologische interventies is nodig en mogelijk want de kosten hiervoor wegen niet op tegen de terugverdieneffecten op middellange en lange termijn. De Gezinsbond verzamelde ruim 15.000 handtekeningen online en op papier. Onder de ondertekenaars waren veel kopstukken van politieke partijen en ook van mutualiteiten en zorgverstrekkers. Zij hebben woord gehouden. Voor de concrete uitwerking wil de regering overleggen met de sector. De Gezinsbond wil graag bij het overleg betrokken worden om een stem te geven aan wat gezinnen nodig hebben.

 

Voor meer info:

Persdienst
Mieke Schevelenbos, directeur Marketing & Communicatie, 0475/39.44.43
Helga Basteleurs, PR-verantwoordelijke, 0478/36.54.73

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 okt 2014
Sam Herremans
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief