REGIO - 10 geseinde personen aangetroffen tijdens actie tegen woninginbraken

C21

REGIO - 10 geseinde personen aangetroffen tijdens actie tegen woninginbraken

Federale_politie_

De federale en lokale politie hebben afgelopen nacht een grootschalige controleactie “EXIT” gehouden in het arrondissement Halle-Vilvoorde.  
Het arrondissement Halle-Vilvoorde wordt geconfronteerd met verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact hebben op de bevolking.  
De EXIT-actie is in de eerste plaats gericht tegen woninginbraken en rondtrekkende dadergroeperingen. Daarnaast wordt ook de (verkeers)criminaliteit aangepakt. Deze fenomenen staan dan ook als prioritaire fenomenen op de zonale veiligheidsplannen (ZVP) en het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015 (NVP). Tijdens de actie werden 10 geseinde personen aangetroffen; 4 personen werden opgepakt. 

Op initiatief van de Coördinatie- en steundirectie (CSD) van de federale politie Halle-Vilvoorde en met de volledige steun van de gerechtelijke en bestuurlijke overheden, worden dan ook regelmatig FIPA-acties (Full Integrated Police Action) georganiseerd. Hierbij worden middelen en personeel van de lokale politie en van de verschillende diensten van de federale politie gezamenlijk en geïntegreerd ingezet op de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Deze acties hebben een sterk ontradend effect naar potentiële daders en dragen ook bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel van de bevolking. 

De EXIT-actie van afgelopen nacht onderscheidt zich van de andere EXIT-acties, omdat deze keer een autosnelweg volledig werd afgesloten. Ter hoogte van de voormalige renbaan van Groenendaal op de R0 richting Brussel werd het verkeer vanaf 22.30u afgeleid naar een parking voor een grondige controle. Dit gebeurde In nauwe samenwerking met de federale Wegpolitie Brabant en de politiezone Druivenstreek. 
Naast dit grote dispositief in Groenendaal waren er ook nog kleinere dispositieven in de omgeving van de luchthaven Zaventem (Luchtvaartpolitie Zaventem), in de politieassociatie centrum ( PZ DILBEEK, PZ TARL en PZ AMOW) en in de politiezones VIMA, KASTZE en ZAVENTEM.  

Politionele inzet  
In Groenendaal werden een 75-tal politieambtenaren ingezet: 36 leden van de lokale politiekorpsen (PZ DRUIVENSTREEK, PZ AMOW, PZ HALLE, PZ SINT-PIETERS-LEEUW, PZ RODE) en 39 federale politieambtenaren (federale Wegpolitie Brabant, de Coördinatie- en steundirectie en het Interventiekorps Halle-Vilvoorde, de Federale gerechtelijke politie Halle-Vilvoorde, de Coördinatie- en steundirectie Leuven, de Gespecialiseerde interventie (GIS) en het Medische team (DSW). 
Voor de andere dispositieven werden samen een 70-tal politieambtenaren ingezet: 58 leden van de lokale politiekorpsen (PZ AMOW, PZ TARL, PZ DILBEEK, PZ VIMA, PZ KASTZE, PZ ZAVENTEM) en 12 leden van de federale politie (federale Luchtvaartpolitie Zaventem). 

Daarnaast waren er nog een 20-tal federale politieambtenaren ter beschikking voor het volledige arrondissement Halle-Vilvoorde; met ondermeer de dienst Hondensteun en de dienst Luchtsteun van de federale politie.  

Partners 
Het parket Halle-Vilvoorde, de Dienst vreemdelingenzaken, de Sociale inspectie en de Administratie Wegen en Verkeer waren aanwezig op deze actie. Ook het gemeentebestuur van Overijse en van Hoeilaart en de Civiele bescherming van Liedekerke verleenden hun steun. 

Resultaten 
Er zijn in totaal 628 voertuigen en 510 personen grondig gecontroleerd.  

In Groenendaal werden 1183 voertuigen gecontroleerd aan de hand van de ANPR-camera’s. Er werden 172 voertuigen in het dispositief geleid en 152 personen werden gecontroleerd. Hiervan stonden 2 personen geseind als op te sporen voor diverse feiten. 
2 personen werden gerechtelijk aangehouden en er werd 1 persoon aangetroffen die illegaal in het land verbleef. Verder werd er tijdens de actie een hoeveelheid cannabis aangetroffen en werden er 7 processen-verbaal voor drugs opgesteld. 
Op verkeersvlak kregen 18 bestuurders een proces-verbaal voor rijden onder invloed van alcohol; 6 bestuurders werden geverbaliseerd wegens rijden onder invloed van drugs. Daarnaast werden er 2 automobilisten aangetroffen die reden zonder rijbewijs. 
De sociale inspectie stelde 4 processen-verbaal op. 

Op de overige controleplaatsen in het arrondissement werden er 456 voertuigen en 358 personen gecontroleerd. Van alle gecontroleerde personen stonden er 8 geseind als op te sporen. Er werden 2 personen gerechtelijk aangehouden en 1 persoon werd van zijn vrijheid beroofd wegens dronkenschap. Ook hier werden kleine hoeveelheden drugs aangetroffen, waarvoor in totaal 5 processen-verbaal werden opgesteld. 
Een interventieploeg van politiezone TARL ging in Affligem over tot controle van een verdacht voertuig. Na controle bleek dat de inzittenden in aanmerking komen voor een diefstal uit het containerpark. 
Op het gebied van verkeer werden 10 voertuigen in beslag genomen wegens niet verzekerd. 10 bestuurders bleken onder invloed van alcohol te rijden; 5 bestuurders werden geverbaliseerd omwille van rijden onder invloed van drugs en er werden 3 bestuurders gecontroleerd die reden zonder rijbewijs. 

In de toekomst zullen er zeker gelijkaardige acties georganiseerd worden. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 nov 2014
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 feb 2023
Marc Sluys | 22 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 16 feb 2023
Devogeleer Emile | 07 feb 2023

archief