REGIO - In 2013 lanceerde 11.11.11. een twee jaar durende campagne

C21

REGIO - In 2013 lanceerde 11.11.11. een twee jaar durende campagne

Editiepajot_ingezonden11-11-11
ingezonden

Over honger en recht op voedsel. 1 op 9 mensen lijdt honger, en dit is geen gevolg van schaarste maar van armoede, ongelijkheid, economisch winstbejag, speculatie, brute landroof, verkeerde keuzes. ‘Omdat honger een onrecht is’ is een oude slogan van 11.11.11. Hij is jammer genoeg nog steeds actueel. Vorig jaar zoomde 11.11.11. in op vier grote oorzaken van honger: biobrandstoffen, voedselspeculatie (gokken met voedsel op de beurs), landroof, klimaatverandering. Deze dossiers blijven behouden maar tegelijk zet 11.11.11. Voedselverspilling ook dit jaar hoog op de agenda. 

Sinds de voedselcrisis van 2008 en de publicatie van de schokkende cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in 2011 staat voedselverspilling sterk in de kijker. Het wordt tijd dat er ook concrete maatregelen worden genomen. Er gaat evenveel voedsel verloren in het Zuiden als in het Noorden. Dit gebeurt in elke schakel van de voedselketen. In het Zuiden heeft de hoeveelheid voedselverlies een rechtstreekse invloed op de inkomens en voedselzekerheid van boeren.

 

Zo zien we dat het Zuiden geplaagd wordt door voedselverlies: voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie maar dat uit de voedselketen geraakt door een gebrek aan middelen (gebrekkige landbouwtechnieken, slechte opslag en transport…). Tegelijk is het voor 11.11.11 duidelijk dat wij in het Noorden net als voor de klimaatverandering een grote verantwoordelijkheid hebben wat voedselverspilling betreft. In het Noorden belandt veel voedsel in de vuilbak door verspilling: voedsel, geschikt voor menselijke consumptie, dat verloren gaat door menselijk toedoen of nalatigheid.

 

Daarom dient de verspilling ook hier in het Noorden kordaat te worden aangepakt. Dit om ervoor te zorgen dat we in het Zuiden geen verspilling veroorzaken. De wereld produceert vandaag anderhalve keer meer voedsel dan nodig is. Er zijn haalbare oplossingen om de honger structureel aan te pakken. 

 

In november vindt de jaarlijkse campagne terug plaats van 11.11.11., de koepel van ontwikkelingssamenwerking organisaties in Vlaanderen onder de slogan “Sorry Is Niet Genoeg!”. Duizenden vrijwilligers van meer dan 350 plaatselijke 11.11.11.-comités zijn in de maand november op de been. Tijdens het weekend van 7, 8 en 9 november zullen ook in onze Denderstreek 11.11.11.-medewerkers met info- en verkoop standen staan aan verschillende supermarkten. Steun 11.11.11. – jouw medewerking aan de campagne geeft mensen kans op een beter leven.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 nov 2014
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 28 jun 2024

archief