REGIO - Provincie redt Brabants trekpaard

C21

REGIO - Provincie redt Brabants trekpaard

Editiepajot_ingezonden_veulenpremie141223_foto_sgentens_14
 
Editiepajot_ingezonden_veulenpremie141223_foto_sgentens_22
 
Editiepajot_ingezonden_veulenpremie141223_foto_sgentens_23
 
Editiepajot_ingezonden_veulenpremie141223_foto_sgentens_24
 

De veulenpremie voor Brabantse trekpaarden is een succes. Terwijl het aantal trekpaarden elders daalt, blijft het bestand in Vlaams-Brabant status quo en neemt het aantal fokkers toe. Daarom gaat de provincie Vlaams-Brabant verder met de ondersteuning van de fokkerij en het Brabants trekpaard nog meer toeristisch promoten.

Toerisme Vlaams-Brabant schoof in haar strategisch beleidsplan het Brabants trekpaard naar voor als attractiepool en imagobeeld voor de toeristische ontwikkeling van onze provincie. De bakermat van het Brabants trekpaard ligt immers in het Pajottenland.  Deze stoere, zachtaardige viervoeter staat voor kracht, rust en traditie. Het gaat niet goed met de fokkerij. De toekomstperspectieven van het trekpaard zijn verminderd doordat zijn economische functie gedaald is. Daarom is Vlaams-Brabant in 2011 met een veulenpremie gestart om de fokkerij van het trekpaard terug aan te zwengelen.

‘Ons beleid blijkt nu voorzichtig vruchten af te werpen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. ‘Het bestand van het trekpaard stagneert in Vlaams-Brabant, terwijl het in de rest van het land daalt. In België is het aantal geboortes met 38% gedaald van 921 in 2006 naar 572 in 2014. In Vlaams-Brabant daarentegen neemt het aantal fokkers terug toe. In 2012 waren er in Vlaams-Brabant 5 nieuwe, in 2013 zelfs 7 en ook dit jaar weer 7 nieuwe fokkers’.

 

‘Nog belangrijker is dat onze fokkers de hengstveulens meer en meer opfokken in plaat van direct te verkopen voor de slacht. Hierdoor groeit de bloedspreiding wat nodig is om inteelt te vermijden en op lange termijn het behoud van het trekpaard te garanderen.’ verduidelijkt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

 

‘Ondertussen zijn de eerste veulens, die geboren werden met een provinciale geboortepremie, opgegroeid tot jonge hengsten. Ze werden goedgekeurd voor openbare dekdienst en die scoren goed op de keuringen. Omdat deze veulens telkens de suffix ‘van Vlaams-Brabant’ mee krijgen in hun naam, stijgt het belang van het trekpaard als promotor voor de regio. Daarom gaan we de fokkerij van het Brabants trekpaard verder steunen en er nog meer toeristische promotie over maken’, besluit gedeputeerde voor toerisme Monique Swinnen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 dec 2014
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief