REGIO - Alcohol- en gordelcontroles in maart in Vlaams-Brabant

C21

REGIO - Alcohol- en gordelcontroles in maart in Vlaams-Brabant

Editiepajot_logo_provincie_vlaams_brabant

Politiediensten in Vlaams-Brabant voeren in maart controles uit op rijden onder invloed en het dragen van de gordel. De provincie Vlaams-Brabant voert, in samenwerking met de politiediensten, strijd tegen verkeersongevallen door chauffeurs onder invloed. Het provinciaal actieplan tegen dronkenschap voorziet in maart controles op rijden onder invloed en op het dragen van de gordel. 

Rijden onder invloed blijft een belangrijke oorzaak van ongevallen in het verkeer. Uit ongevalscijfers van CSD Leuven (Coördinatie- en Steundienst) van de federale politie blijkt dat in 13,1% van de verkeersongevallen met lichamelijk letsel  die in Vlaams-Brabant van 2013 de chauffeur een positieve ademtest had afgelegd. 

Vanaf 1 januari 2015 worden overtreders, die binnen de drie jaar voor bepaalde zware verkeersovertredingen worden veroordeeld, strenger bestraft. Ze krijgen een rijverbod van drie maanden met verplichte examens en onderzoeken.

 

‘De campagne 'Bij mij ben je veilig' wil de Vlaams-Brabanders op een positieve wijze overtuigen om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto. In 2012 droeg 85,8 % van de Vlaams-Brabanders draagt de gordel.  Uit de ongevalsanalyses van het Belgisch Instituut voor de Verkeerveiligheid blijkt dat er bij één dodelijk ongeval op drie er maar één weggebruiker betrokken is. De gordel biedt ook een goede bescherming bij deze eenzijdige ongevallen, waar de chauffeur vaak de controle over het voertuig verliest’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

 

Om de gordeldracht in Vlaams-Brabant te verhogen, controleren de politiediensten in maart alle inzittenden van voertuigen op het dragen van de gordel. 

 

Resultaten provinciale controles gordel 2014

 

In het kader van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ controleerden de politiediensten in maart, juni en september 2014 op gordeldracht. 2555 onmiddellijke inningen en 257 processen-verbaal werden uitgeschreven.

Wie de gordel niet draagt, kan een onmiddellijke inning krijgen van 110 euro. Wie het  kinderzitje in de wagen niet of niet correct gebruik, kan  een onmiddellijke inning krijgen van 165 euro.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2015
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 30 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief