REGIO - Hoe maak je je organisatie klimaatvriendelijk? Draaiboek inspireert verenigingen

C21

REGIO - Hoe maak je je organisatie klimaatvriendelijk? Draaiboek inspireert verenigingen

Editiepajot_ingezonden_klimaatorganisaties_02042015_
 
Editiepajot_ingezonden_klimaatorganisaties2_02042015
 

De provincie Vlaams-Brabant maakte een korte film en een draaiboek om organisaties te helpen gemakkelijker, sneller en beter klimaatacties te ondernemen.

De provincie Vlaams-Brabant wil klimaatneutraal worden. Tegen 2020 wil ze de CO2-uitstoot met minstens 20% verminderen en sterk inzetten op energiebesparing en gebruik van hernieuwbare energie.

 

‘Maar klimaatneutraal worden kunnen we niet alleen’, zegt Tie Roefs gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Gemeenten, burgers, kleine en grote organisaties, scholen en bedrijven moeten mee aan de kar trekken. Momenteel werken reeds zo’n 30 organisaties aan een klimaatneutraal project’.

 

De provincie roept organisaties en verenigingen op om concrete acties te nemen voor het klimaat.

Om hen hierbij te helpen lanceert de provincie  een praktisch gebundeld draaiboek en korte film met tips en goede voorbeelden. Het is de ideale inspiratiebron. Het draaiboek boek bevat een handig stappenplan om een organisatie klimaatvriendelijk te maken.

 

Het draaiboek staat vol tips en getuigenissen:

• Hoe men de klimaatambities kan verankeren in een organisatie

• Hoe men een organisatie kan doorlichten

• Hoe men de interne werking kan verduurzamen

• Hoe men in events en activiteiten een groene draad kan voorzien

• Hoe men kan evalueren en ruimte kan laten voor experimenten

• Hoe men samen met andere organisaties aan de slag kan

• Hoe men aan financiering kan geraken

 

Een aantal organisaties namen al concrete stappen voor het klimaat. Hun tips vindt men terug in het draaiboek.

‘Wij hebben sinds de opening van onze nieuwe, grote wereldwinkel in Leuven, nog geen euro uitgegeven hebben aan verwarmingskosten. Hoe we dat doen, vind je in het draaiboek’, zegt Inge Pauwels van Oxfam Wereldwinkels Leuven.

‘Wij hebben twee energieconsulenten in dienst die informatie aan onze leden bezorgen en vormingen geven over energierenovatie en duurzame verlichting aan de meer dan 900 afdelingen’, zegt Ivo Aerts van de Gezinsbond.

‘Het Wereldfeest in Leuven organiseren we op een duurzame manier. Tips and tricks vind je in het draaiboek’, zegt Arpi Süle van Wereldfeest Leuven.

En Kyoto in het Pajottenland plaats een tijdelijke werfwagen in een wijk waar mensen kunnen langskomen voor een energie-audit en informatie over isolatiematerialen. Ze contacteren aannemers en organiseren een samenaankoop op wijkniveau. Zo wordt het voor de burger een heel stuk gemakkelijker om in een duurzame woning te leven.

 

Andere organisaties die praktijkvoorbeelden aanreiken zijn Leren Ondernemen Leuven, Ecolife, Beweging.net, Vredeseilanden, De Paddenbroek uit Gooik en de bedrijven NNOF uit Vilvoorde, Dauranta uit Sterrebeek en Artoos uit Kampenhout.

 

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/klimaatneutraal

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 apr 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024
Hugo Devillé | 31 mei 2024

archief