REGIO - Alcohol- en gordeldrachtcontroles in juni

C21

REGIO - Alcohol- en gordeldrachtcontroles in juni

Editiepajot_logo_provincie_vlaams_brabant

Om de verkeersveiligheid nog te verhogen, controleren politiediensten in Vlaams-Brabant in juni op rijden onder invloed en op gordeldracht.

‘Rijden onder invloed blijft ook in Vlaams-Brabant een belangrijke ongevalsoorzaak’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.  ‘In ongeveer één op tien verkeersongevallen met lichamelijk  letsel was de chauffeur onder invloed van alcohol.  Bovendien kan door een goede bewustmaking van bestuurders en inzittenden in de wagen het aantal verkeersslachtoffers in Vlaams-Brabant nog naar beneden gehaald worden. De gordel blijft een eenvoudig en efficiënt beschermingsmiddel dat de inzittenden extra bescherming biedt wanneer zij in een verkeersongeval betrokken raken’. 

Gordeldracht is een wettelijke verplichting. Inzittenden van een wagen lopen al bij botsingen vanaf 20 km/u het risico om te overlijden. Met een gordel heeft men meer kans om het er bij een ongeval levend van af te brengen, vooral dan bij lage snelheden. Vanaf 100 km/u is de kans om het er levend van af te brengen zo goed als onbestaande.

De  campagne 'Bij mij ben je veilig' spoort  de Vlaams-Brabanders aan om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto, als chauffeur of als passagier.
Uit de gordeltellingen die in mei 2012 door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in Vlaams-Brabant zijn verricht, komt duidelijk naar voren dat er nog te weinig Vlaams-Brabanders de gordel dragen.  Deze tellingen geven aan dat 85,8 % van de Vlaams-Brabanders de gordel draagt.  In Europese landen die het op het vlak van verkeersveiligheid goed scoren zoals Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk bedraagt de gordeldracht meer dan 90%. 

In 2014 werden tijdens de provinciale controles op gordeldracht in totaal  2555 onmiddellijke inningen en  257  processen-verbaal uitgeschreven door de politiediensten van Vlaams-Brabant.

Meer informatie: www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2015
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 21 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 18 sep 2023
Marc Colpaert | 09 sep 2023

archief