REGIO / LENNIK - “Plukteam staat pluk-klaar”

REGIO / LENNIK - “Plukteam staat pluk-klaar”

Editiepajot_lennbik_plukteam_1_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_lennbik_plukteam_2_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_lennbik_plukteam_3_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 
Editiepajot_lennbik_plukteam_4_foto_devogeleer
Foto's Emile Devogeleer
 

 In het bijzijn van gedeputeerde voor leefmilieu Tie Roefs en voorzitter van het regionaal landschap Gunther Coppens werden zaterdag 5 september maar liefst 40 plukkers ( tegenover 15 verleden jaar ) opgeleid in het fruit plukken van hoogstamfruitbomen .

Tijdens deze opleiding dag leren de vrijwilligers veilig en efficiënt plukken en worden de boomgaarden verdeeld onder de vrijwilligers .Elke vrijwilliger kreeg een plukmand in bruikleen van het regionaal landschap .
Met de actie plukteam zorgt Regionaal Landschap ervoor dat iedereen extra gemotiveerd blijft om boomgaarden als waardevolle landschapselement in stand te houden .
Hoogstamboomgaarden zijn een pracht in het landschap en een vijfsterren hotel voor steenuilen, eikelmuizen.... en andere koesterburen . Groene stapstenen en rustplekken voor mens en dier, jammer genoeg komen heel wat eigenaars er niet toe om hun hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen . Een droevig zicht, al dat lekkere fruit dat aan de boom rot of op de grond valt.
Geen nood, voor het tweede jaar zijn er de helpende handen van de vrijwilligers van het plukteam Pajottenland & Zennevallei . Een uniek service die enkel in onze regio bestaat . De oogst wordt netjes verdeeld tussen plukkers en eigenaar van de boomgaard . Dat levert een weelde aan appelsap, fruittaarten en appelmoes op .
Op die manier kunnen eigenaars met volle teugen genieten van hun boomgaard, en is iedereen extra gemotiveerd om boomgaarden als waardevol landschapselement te onderhouden .
Alwin Loeckx : “door de droogte van dit jaar is het oogstseizoen enkele weken achteruit gelopen, en is er behoorlijk wat fruit vroegrijp en afgevallen, maar geen nood het plukteam staat net op tijd klaar” .
Het plukteam is actief in Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat .
 Actie in kader van de provinciale biodiversiteitscampagne ‘ je hebt meer buren dan je denkt’ met steun van de provincie, Vlaanderen en gemeenten
 Alle info op www.pajot-zenne.be/plukteam   
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2015
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief