REGIO - ‘De diamant van de vrede’ het allereerste stripverhaal van Geo na 55 jaar

REGIO - ‘De diamant van de vrede’ het allereerste stripverhaal van Geo na 55 jaar

Editiepajot_ingezonden_de_diamant_van_de_vrede_geo_e_jpeg
 

Van 29 juni 1960 tot 11 januari 1967 tekende Geo acht stripverhalen waarin Rolfke en Rulfke de hoofdrol speelden, en die verschenen in PumPum, de toenmalige jeugdbijlage van Het Laatste Nieuws. Toen stopte men abrupt met PumPum en kwam er even abrupt een einde aan Geo’s striploopbaan. Met uitzondering van het laatste verhaal gingen alle originele tekenplaten verloren, en bijna dertig jaar lang zou Geo zichzelf als striptekenaar vergeten. Tot bleek dat verschillende stripliefhebbers interesse hadden in zijn werk. Zo kwam de striptekenaar in hem terug tot leven. Van de acht verhalen met Rolfke en Rulfke die Geo in de jaren zestig tekende, werd rond de eeuwwisseling eerst “Het wonderlijk wagentje” (Brabant Strip) uitgegeven. Wat later volgde het verzamelalbum “Rolfke detective” (Bonte), waarin zes verhalen werden gebundeld. Alleen het allereerste verhaal “De diamant van de vrede” stond nog op de wachtlijst.

 

Het was in 1960 dat Rolfke en Rulfke met schipper Barnako uitvaarden om de “Diamant van de vrede” terug te brengen naar de oude kluizenaar op het eiland van de vrede. Indien zij daarin slaagden, zou er voor eens en altijd vrede heersen. De wereld was toen in de ban van de “Koude Oorlog” tussen de twee grootmachten Amerika en Rusland. Er was de bestendige angst voor een atoomoorlog. Uit dat gegeven haalde Geo de inspiratie voor zijn eerste stripverhaal. In 1989 kondigden op Malta de presidenten Bush Sr en Gorbatsjov het einde van de “Koude Oorlog” aan. Er volgde een periode van relatieve rust en vrede. Helaas blijkt dat Rolfke en Rulfke destijds niet in hun opdracht zijn geslaagd, want vandaag is de wereldvrede weer ver zoek en loopt de spanning tussen de grootmachten hoog op.

Nu, 55 jaar na publicatie van Geo’s eersteling werd het verhaal integraal in album uitgegeven. Dit gebeurde onder impuls van stripkenner Henri Christiaen, die bij “Het Liberaal Archief” in Gent, van directeur Luc Paryn en zijn medewerker Marc Hageman de krantenpagina’s uit de jaren zestig ter beschikking kreeg. Ook uit de middens van stripverzamelaars was er vraag naar een albumuitgave van “De diamant van de vrede”. Uitgever Peter Bonte is er ondanks het gemis aan originele platen met verve in geslaagd om een knap en verzorgd retroalbum op de markt te brengen. Enkel de cover is nieuw getekend, waarbij Geo zijn helden qua stijl even terugbracht in de tijd. Interessant is ook dat we doorheen het verhaal de tekenstijl van Geo geleidelijk zien evolueren. De afbeelding op de achterflap van de cover is een prent uit het verhaal dat Geo in 2007 hertekende.

 

“De diamant van de vrede” is verkrijgbaar bij uitgeverijbonte@telent.be (10 Euro + verzendkosten) tel: 050 / 39 29 81

 

“Na de geslaagde tentoonstelling met voorstelling van het boek “Streekrenners NOSTALGIE OP WIELEN (boek is nog verkrijgbaar bij uitgeverij ‘t MANNEKESBLAD, en ook in dagbladwinkel ’t SCHRIJVERKEN in Brussegem) is het uitbrengen van dit retroalbum een grote voldoening voor mij. Ook het feit dat het hoogste bod op mijn Merckxtekening voor het goede doel momenteel 900 euro 

 

bedraagt, maakt die voldoening nog groter. Bieden op de tekening kan nog tot 3 november 2015, middernacht, op het e-mail adres van de voorzitster van het Willemsfonds Merchtem: demey.marianne@gmail.com of via de website www.vzwsteuntms.be. Gewoon vermelden: Tekening Eddy Merckx, het bedrag van uw bod en uw telefoonnummer”, aldus Geo.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief