REGIO - Samenaankoop zelfuitleensysteem voor bibliotheken. Provincie en VERA slaan de handen in elkaar

C21

REGIO - Samenaankoop zelfuitleensysteem voor bibliotheken. Provincie en VERA slaan de handen in elkaar

Bib_p200
EP

 De Vlaams-Brabantse bibliotheken kunnen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, voor de samenaankoop van hun zelfuitleensysteem beroep doen op VERA. De bibliotheken van Dilbeek, Wemmel, Zaventem, Keerbergen, Halle, Meise, Gooik en Sint-Pieters-Leeuw stappen als eerste mee in het project.

 RFID is een zelfuitleensysteem dat werkt op basis van radiogolven.
‘In alle bibliotheekmaterialen wordt een unieke chip aangebracht die alle info over het werk draagt. Zo zijn ook alle bibliotheekmaterialen meteen beveiligd tegen diefstal. Door deze innovatie kan men zelf materialen inleveren en uitlenen. Verlengen en nieuwe materialen ontlenen kan men zelf doen via de zelfuitleenbalie. Leengeld of boetes kan men dan ook rechtstreeks betalen aan het betaalsysteem’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor informatica.
‘We willen de Vlaams-Brabantse bibliotheken stimuleren om over te stappen naar dit systeem omdat het de efficiëntie bevordert. We geven een subsidie van 18.600 euro voor elke bibliotheek die van deze technologie gebruik zal maken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur.
Acht bibliotheken stappen mee in ambitieus traject
Voor het eerste RFID-samenaankoopproject doen 8 Vlaams-Brabantse bibliotheken mee. Het gaat om de bibliotheken van Dilbeek, die als eerste bibliotheek in Vlaanderen reeds deze technologie gebruikt, Wemmel, Zaventem, Keerbergen, Halle, Meise, Gooik en Sint-Pieters-Leeuw.
Bibliotheken krijgen steun van VERA
VERA is het Vlaams-Brabants steunpunt e-government, een autonoom provinciebedrijf dat de provincie in 2000 opgericht heeft.
VERA begeleidt lokale besturen bij informaticaprojecten en heeft nu ook de bibliotheken toegevoegd aan haar doelpubliek.
‘Wij steunen nu vooral gemeenten, OCMW’s, politiezones en intercommunales bij hun ICT-projecten. Met dit project spreken we voor het eerst ook bibliotheken aan’, legt directeur Véronique Janssens uit. ‘We denken mee hoe we de beste diensten kunnen aanbieden aan onze burgers’.
De werkwijze van VERA is gebaseerd op samenwerkingsverbanden. VERA zoekt niet naar individuele oplossingen voor elk bestuur apart, maar naar structurele oplossingen die meerdere besturen kunnen gebruiken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2015
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief