REGIO - Digitale expeditie in bibliotheken Pajottenland & Zennevallei

C21

REGIO - Digitale expeditie in bibliotheken Pajottenland & Zennevallei

Editiepajot_regio_bib_1
Ingezonden foto's
 
Editiepajot_regio_bib_2
Ingezonden foto's
 

De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei kiezen de laatste jaren steeds vaker voor samenwerking. Ook voor de Jeugdboekenweek (5 tot 26 maart) werden de handen in elkaar geslagen. De bibliotheken uit deze regio willen inzetten op het gebruik van nieuwe media zoals smartphone, tablet en e-reader. Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant werd daarom een online zoektocht op tablet ontwikkeld. De ontwikkeling was een samenwerking tussen de bibliotheken en Mediaraven, een vzw die de kansen van digitale media met kinderen en jongeren wil grijpen en hierbij ook ondersteund wordt vanuit de Vlaamse overheid.

“Deze digitale zoektocht is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking. Als de bibliotheken hun dienstverlening willen professionaliseren en uitbreiden, dan is samenwerken de boodschap. En dat is ook de wens van alle bibliothecarissen,” aldus Katja Grammens, voorzitter van de bibliotheekregio en bibliothecaris van Sint-Pieters-Leeuw.
De bibliotheken wilden met het spel vooral kinderen van 8 tot 14 jaar bereiken. Met een eigen smartphone of tablet van de bibliotheek kon de deelnemer tien QR-codes scannen die de bibliotheekmedewerkers over de bibliotheekruimte verspreid hadden. Tim Vanhoutte, assistent-dienstleider van de bibliotheek van Beersel: ‘Sommige deelnemers vonden niet onmiddellijk de volgende code terug, maar het spel is gelukkig zo opgebouwd dat je de QR-codes in gelijk welke volgorde kon scannen.’ Elke QR-code leidde naar een online webpagina met een vraag. ‘De vragen werden in overleg met alle bibliotheken opgesteld, waardoor het spel bestond uit een mix van geluid, videofragmenten, afbeeldingen, creatieve opdrachten, … Na afloop van het spel waren de reacties telkens erg enthousiast’, vertelt Marjon De Ridder, bibliothecaris van Affligem.
In totaal werden 284 deelnames geregistreerd. Er werden 23 winnaars geselecteerd. De twee beste inzendingen van elke bibliotheek kregen een boekenbon overhandigd. Uit alle deelnemers werd ook één grote winnaar beloond met een Samsung Galaxy tablet S2 met beschermhoes.
Volgende bibliotheken maken deel uit van het samenwerkingsverband Pajottenland en Zennevallei: Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2016
Felix Merckx
Ingzonden foto's
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief