FAST nu ook in Vlaams-Brabant

C21

FAST nu ook in Vlaams-Brabant

Editiepajot_bart_devill___ben_weyts
Minister Ben Weyts Foto © Bart Deville

Vanaf 1 mei kunnen takelbedrijven ook op de Vlaams-Brabantse snelwegen snel ingrijpen. In de andere provincies bewijst het FAST-systeem van snelle takeldienst nu al zijn waarde. Vlaams-Brabant was een blinde vlek, maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakt FAST nu gebiedsdekkend. “Waar zoveel auto’s rijden, gebeuren soms incidenten en accidenten” zegt Weyts. “Met FAST doen we er alles aan om de weg zo snel mogelijk weer vrij en veilig te maken”.

FAST - Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst – is een goed georganiseerd systeem van takelwagens, die na een ongeval op de snelweg gemiddeld binnen het kwartier ter plaatse komen. Overbodige tussenstappen worden zoveel mogelijk vermeden, zodat het verkeer sneller vlot getrokken wordt. De voorbije jaren werd het systeem uitgebreid tot bijna heel Vlaanderen, maar Vlaams-Brabant bleef een blinde vlek. “Net het hart van het land is extra gevoelig voor verkeersinfarcten”, zegt Weyts. “Vlaams-Brabant kan FAST goed gebruiken”.

 

FAST bewijst in de vier andere Vlaamse provincies nu al grote waarde. In 2015 rukten de takeldiensten in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg uit voor in totaal 13.640 opdrachten. Concreet ging het om ongeveer 3.000 pannes, 5.000 ongevallen, 5.000 verloren voorwerpen en 200 achtergelaten voertuigen. De meeste ongevallen gebeurden in Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar de wegen drukker zijn dan in West-Vlaanderen of Limburg. De ervaring in andere provincies leert dat de takeldienst in 9 op de 10 gevallen binnen de tijdslimiet ter plaatse is, ook tijdens de spits.

 

“We maken FAST nu eindelijk gebiedsdekkend”, besluit Weyts. “Het slachtoffer van een ongeval zal in heel Vlaanderen kunnen rekenen op de best mogelijke hulpverlening, aan een vaste en marktconforme prijs."

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2016
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief