REGIO - Nog meer samen. VERA bespaart lokale gemeenten en OCMW’s 835.000 euro en 290 werkdagen

C21

REGIO - Nog meer samen. VERA bespaart lokale gemeenten en OCMW’s 835.000 euro en 290 werkdagen

Editiepajot_ingezonden_logo_vlaams_brabant

Het autonome provinciebedrijf VERA ondersteunt lokale besturen bij projecten, dienstverlening en samenwerking op vlak van informatica. Op dit moment doen 122 lokale besturen in 61 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten beroep op VERA. Dankzij deze samenwerkingsprojecten en raamcontracten bespaarden ze in 2015 maar liefst 835.531 euro en 290 werkdagen.

 

VERA zet lokale overheden op weg naar e-government

VERA is het Vlaams-Brabantse steunpunt voor e-government. Ze begeleidt overheden, zoals gemeenten, OCMW’s, politiezones en intergemeentelijke verenigingen, bij de invoering van e-government.

 

VERA adviseert de besturen op vlak van informatica bij de analyse van hun behoeften, het zoeken naar een geschikte oplossing en het uitvoeren van die oplossing met de meest geschikte leverancier.

 

‘Zo richten we 'Virtuele Centrumsteden', samenwerkingsverbanden tussen de lokale besturen van Vlaams-Brabant, op’, zegt Véronique Janssens, directeur van VERA. ‘Via deze 8 samenwerkingsverbanden bieden we gratis advies. We gaan op zoek naar structurele oplossingen voor meerdere besturen tegelijk en sluiten raamcontracten af die de lokale besturen toelaten op langere termijn te werken met de beste garanties inzake kwaliteit en prijs’.

 

Naast deze gratis dienstverlening biedt VERA ook individuele ondersteuning op maat via een kostendelende formule. OCMW's, gemeenten, intercommunales en politiezones kunnen beroep doen op de IT-beheerders, projectleiders of veiligheidsconsulenten van het autonome provinciebedrijf.

 

‘Informatie, informatiebeheer, digitale transacties en e-dienstverlening winnen op alle overheidsniveaus aan belang’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor informatica. ‘Eén van de grootste uitdagingen van onze tijd is de digitalisering van alle beleidsprocessen. Zo kunnen we de efficiëntie van onze besturen verhogen, de kosten drukken en een klantvriendelijke dienstverlening aan de burgers aanbieden’.

 

Besparen door samenwerking

‘Samenwerken zit in ons DNA’, zegt directeur Véronique Janssens. ‘Als steunpunt stimuleren we de Vlaams-Brabantse lokale besturen om samen aan e-government te werken. En dat werpt vruchten af’.

Ondertussen doen 61 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten beroep op de diensten van VERA. In 2015 stond de leden-teller van het aantal lokale overheden op 122. Belangrijke nieuwe leden waren de hulpverleningszones Oost en West Vlaams-Brabant.

Meer leden betekent ook een uitbreiding van het dienstenaanbod. Vorig jaar startte VERA 7 nieuwe projecten op over IP-telefonie, websites, monitoring, elektronische dienstverlening, RFID voor bibliotheken, integratie van gemeente en OCMW en externe audit Vlaanderen.

 

‘Dankzij deze samenwerkingsprojecten en raamcontracten van VERA konden de lokale besturen in onze provincie geld en tijd besparen’, zegt gedeputeerde Tie Roefs. ‘Zo werd er niet minder dan 835.531 euro en 289,5 werkdagen bespaard. Tijd en geld dat deze besturen kunnen gebruiken voor andere uitdagingen. Als kruispunt van e-kennis is VERA niet meer weg te denken in het Vlaams-Brabantse ICT-landschap’.

 

Bekijk het volledige jaarverslag op www.vera.be/jaarverslag2015

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024

archief