SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO - 17.000 jongeren aan de slag voor jongerenengagement wereldwijd

C21

SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO - 17.000 jongeren aan de slag voor jongerenengagement wereldwijd

Zuiddaf
Foto Felix Merckx
 

 Het is vandaag 20 oktober, de voorlaatste donderdag van  oktober en traditioneel Zuiddag. Voor de 11e editie gaan bijna 17.000  jongeren aan de slag. Bovendien verandert de vzw Zuiddag van naam. Zuiddag vzw wordt  Youca vzw. Youca is een acroniem voor Youth for Change in Action. Wij gingen eens kijken bij de jongeren die werkten bij Natuurpunt in Sint-Pieters-Leeuw

De  werkdag zelf blijft voorlopig wel Zuiddag heten. Cosey, co-voorzitster  van de Raad van Bestuur legt het even uit: “Zuiddag verandert van  naam, omdat de term 'Zuiddag' de lading niet meer dekt. Zuiddag impliceert dat er één dag iets rond het Zuiden gebeurt en wij doen  veel meer. Het is niet één dag, maar een heel jaar en het is ook niet  enkel rond het Zuiden, maar rond heel de wereld. Zuiddag is niet de passieve ééndagsvlieg, maar juist de permanente changemaker. Met Youca behouden we de touch van het Zuiden, maar benadrukken we  het belangrijke gegeven van actie en onze wil om de wereld op een positieve manier te veranderen.”

Waar gaat de opbrengst naartoe?
De Belgische ngo Kiyo en de Braziliaanse vzw Pamen hebben in de voorstad van Rio de Janeiro een project opgezet om de maatschappelijk kwetsbare jongeren van de Jardim Gramachofavela –  de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika – kansen te bieden  om op te komen voor hun recht op onderwijs en participatie. Op de vuilnisbelt wonen zo’n 20.000 mensen in mensonwaardige omstandigheden.

Momenteel verblijven 12 Braziliaanse jongeren van het project dat ze dit jaar steunen in België. Ze verblijven in duo’s in gastgezinnen verspreid over heel Vlaanderen.

Natuurpunt stelt vandaag meer dan 200 jobs beschikbaar. 25 daarvan zijn vandaag in het natuurreservaat De Oude Zuun aan het werk. Samen met de Belgische jongeren steken de Braziliaanse jongeren de handen uit de mouwen en helpen mee het natuurreservaat winterklaar te maken. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 okt 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 21 feb 2024
Roger Swalens | 15 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 04 feb 2024
Marc Sluys | 02 feb 2024

archief