REGIO - Extra aanbod in Pajottenland dankzij herinvestering middelen belbus 732

REGIO - Extra aanbod in Pajottenland dankzij herinvestering middelen belbus 732

De_lijn_p200
EP

Meer bussen voor onder meer Gooik, Herne, Pepingen en Halle

 Vanaf 9 januari 2017 herinvesteert De Lijn Vlaams-Brabant de middelen van belbus 732 in de verbetering van het aanbod in het Pajottenland. De belbus rijdt dus niet langer uit. Wel gaat bus 153 vaker rijden tussen Halle en Leerbeek, bus 161 bedient voortaan ook Herne-centrum en er komen extra bussen naar het AZ Sint-Maria in Halle en de markten in Halle en Edingen. De betrokken gemeentebesturen in het Pajottenland zijn verheugd met deze aanpassing van de dienstverlening.

Van een gebruiker van de belbus kregen we een reactie - zie hieronder

Beter inspelen op de vervoersvraag

 “De middelen van belbus 732 blijven in het Pajottenland”, zegt directeur van De Lijn Vlaams-Brabant Johan Van Looy. “Het aantal gebruikers van deze belbus is te laag om de kosten ervan te blijven verantwoorden. Per dag gaat het om gemiddeld zo'n zes mensen, terwijl het potentieel van het nieuwe aanbod een veelvoud hiervan is. We herinvesteren die middelen nu op de plaatsen waar de vervoersvraag in de regio het grootst is. Dit geeft ons de kans om een aantal assen in het Pajottenland te versterken en zo extra reizigers aan te trekken.”

 Meer bussen tussen Halle en Leerbeek

 Lijn 153 (Anderlecht-Halle-Ninove) krijgt een hogere frequentie tussen Halle en Leerbeek. Op weekdagen tussen 8.00 uur en 16.00 uur zal de bus op dat traject om het halfuur rijden in plaats van om het uur. Zo is er vanuit het busstation in Leerbeek elk halfuur een bus naar de drie belangrijkste bestemmingen: Brussel, Halle en Ninove.

 Bijkomende lijn door Herne-centrum

 Bus 161 krijgt tussen Tollembeek en Vollezele een nieuwe reisweg die voortaan het centrum van Herne bedient, ook op zaterdag. Zo hebben inwoners van Herne een tweede buslijn en een rechtstreekse verbinding met Vollezele en Tollembeek.

 Extra bediening voor AZ Sint-Maria in Halle en markten in Halle en Edingen 

Acht ritten op de lijnen 153 en 170 krijgen hun eindhalte aan het ziekenhuis AZ Sint-Maria in functie van de bezoekuren. Op de lijn 164 zijn er op weekdagen twee bijkomende ritten in de daluren. Die zorgen voor betere dienstverlening in onder meer Kester en Pepingen. Op donderdag, marktdag in Halle, zijn er extra bussen op lijnen 156 en 163. Voor Edingen gaat het om een versterking van lijn 160 op woensdag.

 Ten dienste van de inwoners

 Deze aanpassingen gebeuren met het akkoord van de betrokken gemeentebesturen van Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne en Pepingen. “De bus gaat nu rijden waar de reizigers ze het hardst nodig hebben. Bovendien gaan de verbindingen met enkele belangrijke attractiepolen in de regio erop vooruit, zoals het AZ Sint-Maria en het busstation van Leerbeek. Zo staat de bus beter ten dienste van de inwoners van het Pajottenland. Mijn collega-burgemeesters en ik zijn tevreden”, aldus burgemeester Eddy Timmermans van Pepingen.

REACTIE

De Lijn pakt uit met nieuwe dienstregelingen in onze regio. Het aantal verbeteringen is inderdaad indrukwekkend, laat daar geen twijfel over bestaan, maar tijdens het weekend is de toestand minder rooskleurig. Destijds werd de weekendbus Pajottenland ingevoerd als alternatief voor een aantal lijnen (160, 164) die tijdens het weekend niet reden. Door het wegvallen van de weekendbus komen dorpen als Beert, Bellingen, Bogaarden, Heikruis... nu tijdens het weekend zonder openbaar vervoer te zitten. De dorpskernen liggen bovendien stuk voor stuk  ver af van de reguliere lijnen (vooral 153) om een oplossing te voet te overwegen. Zelfs de planner van De Lijn suggereert geen verbindingen met een verbinding te voet tot bijv. de Ninoofsesteenweg. Dat mag toch wel even als kanttekening geplaatst worden bij het hoera-artikel van De Lijn.

 

Vic Vancutsem, gebruiker van de belbus

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2016
FelixMerckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Emile Devogeleer | 01 okt 2017

archief