REGIO - Extra treinaanbod december 2017 krijgt groen licht

REGIO - Extra treinaanbod december 2017 krijgt groen licht

Station
Station Halle
 

 De Raad van bestuur van NMBS heeft  ingestemd met een nieuwe uitbreiding van het aanbod vanaf december 2017. Daarbij wordt op de eerste plaats ingezet op de verhoging van het voorstedelijk aanbod rond de grote steden, maar ook elders wordt bijvoorbeeld het weekendaanbod (vooral op zaterdag) uitgebreid. Verder worden de aansluitingen geoptimaliseerd en waar mogelijk wordt de reistijd verlaagd.

De huidige dienstregeling dateert van december 2014. Dat vervoersplan was op zijn beurt een grondige herwerking van de dienstregeling van 1998. Ondanks een gesloten budgettaire enveloppe slaagde NMBS er toen in het aanbod nog licht te doen toenemen.

NMBS is van plan het vervoersplan om de drie jaar aan te passen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de klant en om tegelijkertijd rekening te kunnen houden met de planning van de werkzaamheden op het spoornetwerk.

De spoorstrategie van NMBS is gebaseerd op het aantrekken van meer reizigers en het verhogen van het aantal zitplaatsen, alsook op de uitbreiding van het aanbod op het bestaande net en het opvoeren van de capaciteit ervan. Daarnaast wil NMBS ook tijdens het weekend meer differentiëren door in te spelen op de vraag naar treinverbindingen naar de grotere winkelsteden (op zaterdag) en extra studententreinen (op zondag).

Concreet beoogt het nieuwe vervoersplan voor december 2017 de verhoging van het aanbod (stijging van het aantal treinkilometers met 3,9 miljoen, wat neerkomt op een toename met 5,1 procent ten opzichte van het huidige vervoersplan). Meer dan 15% van de haltes (86 haltes) krijgt tijdens weekdagen nieuwe verbindingen en 114 haltes worden tijdens de piekuren en/of ’s morgens vroeg of ’s avonds laat beter bediend. Tijdens het weekend worden meer dan 120 haltes beter bediend.

Het vervoersplan is tevens de gelegenheid voor NMBS om de reistijd voor de 100 belangrijkste oorsprong-bestemming koppels met gemiddeld 3 procent te verminderen.

Daarnaast worden ook op andere verbindingen gevoelige reistijdverlagingen voorzien.

Voorstadsnetten
Het nieuwe vervoersplan zet op de eerste plaats in op de uitbreiding van de voorstadsnetten rond Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. Deze steden hebben te kampen met zware mobiliteitsproblemen. NMBS wil haar inspanningen met name op deze agglomeraties concentreren.

Rond Brussel wordt de amplitude (het totaal aantal treinen per dag) op verschillende S-verbindingen uitgebreid. Het gaat op weekdagen om de volgende S-verbindingen:

’s Gravenbrakel-Brussel-Leuven (S2)
Oudenaarde-Brussel-Dendermonde (S3)
Geraardsbergen-Edingen-Brussel-Schuman-Mechelen (S5)
Brussel-Zuid-Brussel-Noord-Jette-Aalst (S10)
Ottignies-Waver-Leuven (S20)
Halle-Delta-Mechelen (S7)

De Belgische n.v. van publiek recht NMBS verzekert de exploitatie en commercialisering van het binnenlandse en internationale reizigersvervoer per spoor. Zij staat eveneens in voor het beheer van het rollend materieel. Verder is zij verantwoordelijk voor de stations en stopplaatsen, met inbegrip van de parkings, fietsenstallingen en ruimtes voor fietsenverhuur en de stationsomgeving. Ze houdt zich ook bezig met de activiteiten met het oog op beveiliging en bewaking van het spoorwegdomein. Ze telt circa 20.000 personeelsleden.

De verbindingen Aalst-Brussel-Schuman-Merode (S4) en Halle-Brussel-Schuman-Mechelen (S5) worden respectievelijk verlengd tot Vilvoorde (in plaats van Merode) en Edingen (in plaats van Halle).

Vanaf december 2017 rijdt de verbinding S5 Edingen-Schuman-Mechelen één keer per uur op zaterdag en zondag (voor december 2017 rijdt deze verbinding niet tijdens het weekend).

Vanaf december 2018 zal de verbinding S1 Nijvel-Brussel-Mechelen-Antwerpen op zaterdagen twee keer per uur rijden. Vanaf december 2018 – aansluitend op infrastructuurwerken – zal dat ook het geval zijn voor de verbinding ’s Gravenbrakel-Brussel-Leuven (S2). 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Emile Devogeleer | 01 okt 2017

archief