REGIO - Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland: Bewegen op Verwijzing nu ook uit de startblokken in het hele Pajottenland

C21

REGIO - Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland: Bewegen op Verwijzing nu ook uit de startblokken in het hele Pajottenland

20171218_start_ilv_sportregio_pajottenland
 

De regio Pajottenland startte op 1 januari 2018 met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van het Pajottenland met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach.

 

Bedoeling is de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een korte wandeling, dagelijks fietstochtje (naar het werk) tot een wekelijks dans- of zwemmoment in de buurt. De coach helpt je op weg en motiveert.

 

Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen op Verwijzing. Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten en plezier beleeft aan bewegen. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf.

 

In onze regio werden 3 antennes opgestart: naast de antenne Ternat/Affligem/Roosdaal/Liedekerke die al eerder van start gingen is er nu ook de antenne Herne/Bever/Galmaarden en een antenne Lennik/Pepingen/Gooik.

 

Hoe werkt het in de praktijk in jouw Gemeente

 

Verwijzing door jouw huisarts - Je wil wel bewegen maar.... Je hebt geen tijd, Je weet niet hoe, je vindt het te duur, je bent alleen, je weet niet of je het kan, je geraakt er niet,.... Veel redenen om niet te bewegen. Huisartsen uit onze regio kunnen je vanaf januari 2018, echter doorverwijzen naar een Beweegcoach mits een verwijzingsbrief.

 

Wat doet de coach precies? - Op basis van de verwijsbrief stelt de coach samen met jou een beweegplan op maat op en zoekt naar laagdrempelige beweeg- of sportactiviteiten. De coach werkt hiervoor samen met de gemeentelijke sportdiensten, clubs of organisaties. De coach helpt je keuzes maken, zo kan je kiezen uit bewegen in groep of alleen, bewegen in je buurt, op het werk, onderweg of bij je thuis.

 

Wie is de bewegen op verwijzing-coach? - Tom Vankemmel is al een paar maanden gestart in de gemeenten Ternat/Liedekerke/Affligem en Roosdaal. Hij volgde hiervoor een specifieke opleiding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

 

Waar kan je de coach vinden? - Elke gemeente heeft zijn specifieke afspraakplaats, dit kan het gemeentehuis of het gemeentelijk sportcentrum zijn. Je kan hier, na afspraak, een overleg plannen tijdens een wandeling of bij een tas koffie.

 

Over hoeveel sessies gaat het? - Voor individuele begeleiding kan je beroep doen op een coach gedurende maximum 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding per kalenderjaar

 

Hoe zit het met de betaling/terugbetaling - Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

 

Voor meer informatie:

www.bewegenopverwijzing.be of contacteer jouw gemeentelijke Bewegen op verwijzing-coach

Coach Antenne Ternat/Liedekerke/Affligem/ Roosdaal: Tom Van Kemmel tel. 0479 48 21 18 - tom.vankemmel@bewegenopverwijzing.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 sep 2023
Devogeleer Emile | 18 sep 2023

archief