REGIO - Voorlopige bescherming van klein erfgoed in de Vlaamse RandREH

C21

REGIO - Voorlopige bescherming van klein erfgoed in de Vlaamse RandREH

Wegwijzer_leeuw
@Agentschap Wegen en Verkeer

 Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft 12 kleine erfgoedelementen in de Vlaamse Rand voorlopig beschermd als monument.

“Achter klein erfgoed gaat vaak een grote geschiedenis schuil. Deze 12 objecten uit de Vlaamse Rand zijn uitzonderlijk authentiek, zeldzaam, herkenbaar en representatief voor onze Vlaamse geschiedenis. Met de voorlopige bescherming bewaren we deze stille getuigen voor de toekomstige generaties.”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

‘Klein erfgoed’ wordt zelden opgemerkt in onze omgeving omdat het zo alledaags is. Net daarom verdwijnt het stilletjes bij bijvoorbeeld wegenwerken. Bepaalde historische erfgoedelementen zijn de dans ontsprongen en verdienen het om bewaard te blijven. Twaalf items worden nu voorlopig beschermd.

Selectie
-
De grenspaal van Saventerloo is een van de oudste in Vlaanderen bewaarde grensstenen. De grenssteen dateert uit de zestiende eeuw en draagt de symbolen van de Bourgondische dynastie.

-Kilometerpaal 5 op de Brusselsesteenweg in Tervuren is een van de weinige bewaard gebleven hardstenen kilometerpalen uit het einde van de achttiende eeuw en de eerste helft van de negentiende eeuw.

-Twee ongevalskruisen in Dilbeek en Sint-Genesius-Rode zijn uitzonderlijk gave voorbeelden van ongevalskruisen in de lokale West-Brabantse groene arcozesteen, met een gebeitelde Christusfiguur. Het gaat om het kruis De Blaeser uit 1768 en het kruis Winderickx uit 1805.

-Drie gietijzeren wegwijzers uit Hoeilaart en Sint-Pieters-Leeuw horen tot het historisch straatmeubilair uit de regio. Ze stammen uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De wijzers zijn machinaal vervaardigd in een neoclassicistische vormentaal die eigen is aan die periode en die getuigt van de kwaliteit van het Vlaamse ijzerwerk.

De kapel van de Roode Poort, de Van Cauwelaertkapel en de Sint-Annakapel zijn drie goed bewaarde achttiende-eeuwse pijlerkapellen. Dat is een van de oudste kapeltypes in Vlaanderen.

Het betonnen wachthokje ‘Vier winden’ in Tervuren is een modernistisch wachthokje van de Belgische buurtspoorwegen uit 1941-1943. Het heeft een bijzonder cirkelvormig grondplan en een paddenstoelvormig dak.

Het signaal van Zellik in Dilbeek is een kunstvoorwerp uit 1959-1963 van de hand van de architect Jacques Moeschal, Deze architect-kunstenaar is vooral bekend van ‘De Pijl’ die hij ontwierp op Expo 58.

Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een defi

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2018
Felix Merckx
@Agentschap Wegen en verker
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024

archief