Politie controleert op gordeldracht en rijden onder invloed in juni in Vlaams-Brabant

C21

Politie controleert op gordeldracht en rijden onder invloed in juni in Vlaams-Brabant

Dsc00729
Foto Ingezonden
 

In juni controleren de politiediensten in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed en gordeldracht.  Deze controles maken deel uit van het Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. Hiermee wil de provincie, samen met de lokale en federale politiediensten en de justitiële overheden, een verdere daling van het aantal verkeersongevallen realiseren. 

Sinds 2013 daalt het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel gestaag in Vlaams-Brabant. Er vallen steeds minder lichtgewonden en zwaargewonden in Vlaams-Brabant. Het aantal verkeersdoden is van 61 in 2013 naar 40 in 2016 gedaald. 

‘Maar toch blijft rijden onder invloed ook in Vlaams-Brabant nog een belangrijke ongevalsoorzaak.  In ongeveer een op tien verkeersongevallen met lichamelijk letsel die in Vlaams-Brabant gebeurden reed de chauffeur onder invloed van alcohol’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte..

Daarnaast kan de burger zelf meehelpen aan een grotere verkeersveiligheid door steeds de gordel te dragen in de auto. De gordel blijft een eenvoudig en efficiënt beschermingsmiddel dat de inzittenden extra bescherming biedt wanneer zij in een verkeersongeval betrokken raken. 

De  campagne ‘Bij mij ben je veilig’ spoort  de Vlaams-Brabanders aan om in alle omstandigheden de gordel te dragen in de auto, als chauffeur of als passagier.

‘Er zijn heel wat goede redenen om altijd de gordel te dragen. Gordeldracht is een wettelijke verplichting. Enerzijds lopen de inzittenden van een wagen al bij botsingen vanaf 20 km/u het risico om te overlijden. Anderzijds heeft men met de gordel meer kans om het er bij een ongeval levend van af te brengen, vooral dan bij lage snelheden. Vanaf 100 km/u is de kans om het er levend van af te brengen zo goed als onbestaande’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

De gordel vastklikken in de auto moet niet alleen een gewoonte worden, maar een echte reflex voor iedereen, zowel voorin als achterin.  

In 2017 werden tijdens de provinciale controles op gordeldracht in maart, juni en september in totaal 2.050 onmiddellijke inningen en 302 processen-verbaal uitgeschreven door de politiediensten wegens het niet dragen van de gordel.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024

archief