Oproep aan Vlaams-Brabanders om spaarzaam te zijn met drinkwater

Oproep aan Vlaams-Brabanders om spaarzaam te zijn met drinkwater

Water

De provinciegouverneur roept op om spaarzaam om te gaan met water. De afgelopen weken viel er weinig neerslag en volgens de weersverwachtingen zal ook de komende periode droog blijven. Momenteel zijn er nog geen problemen gemeld met de drinkwatervoorziening, maar de situatie wordt wel nauwlettend opgevolgd en indien nodig zullen er maatregelen worden genomen om een drinkwatertekort te voorkomen.

Op dit ogenblik geld er dus nog geen beperking op het gebruik van drinkwater. Maar de provincie Vlaams-Brabant roept iedereen wel op om zuinig om te springen met water, iets wat we eigenlijk altijd zouden moeten doen!

Hieronder alvast enkele tips:

Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt al snel 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.

Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.

Besproei uw gazon niet. U zult merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht.

Was uw auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jul 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 11 mrt 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 07 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 mrt 2019
Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Marc Colpaert | 24 feb 2019

archief