Provincie steunt met Kamp Bravo levenslang leren

Provincie steunt met Kamp Bravo levenslang leren

Kamp_bravo
inspiratiebox Kamp Bravo. Foto Ingezonden
 

Kinderen zijn van nature uit nieuwsgierig en gemotiveerd om dingen bij te leren. Maar hoe houden we die motivatie vast? Hoe komt het dat ze soms denken dat ze het toch niet gaan kunnen? Hoe komt het dat kinderen schrik hebben om fouten te maken en opgeven? Hoe werk je aan de juiste mindset bij kinderen? Om op deze vragen een antwoord te formuleren, ontwikkelde Hogeschool UCLL, in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant en in samenwerking met uitgeverij De Eenhoorn, een inspiratiebox gelinkt aan de gloednieuwe graphic novel Kamp Bravo. 

‘Mind, Set, Grow!’ is een educatief pakket leert kinderen geloven in hun eigen groeimogelijkheden. Het belang van oefenen wordt onderstreept. Het gaat om het durven maken van fouten en hoe nodig die zijn in een leerproces. Het gaat om een op groei gerichte (leer)houding. Men kan iets nog niet. Dus probeert men het nog een keer, alleen of met wat hulp. Uit onderzoek blijkt immers dat onze hersenen het meeste ‘leren’ als we durven te falen.

‘Kamp Bravo is een graphic novel over durven falen, zelfvertrouwen en vriendschap’, zegt Stefan Boonen, kinderboekenschrijver. ‘Maar onder alle verbeelding zit er een ernstige boodschap: je staat als mens niet vast, maar je kan pas iets leren als je durft te oefenen’.

‘Een op groei gerichte mindset heeft een duidelijk positief effect op leergedrag en leerresultaten’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. ‘Daarom vonden we het belangrijk dat deze mindset-theorie vertaald werd naar een praktisch bruikbaar werkinstrument voor leerkrachten in de klas Met dit project ‘Mind, Set, Grow!’ zetten we in op datgene wat elk kind nodig heeft om in de 21ste eeuw succesvol te zijn, met name de motivatie om levenslang (bij) te leren’.

De provincie Vlaams Brabant engageerde Tinne Van Camp en Katrien Goossens van UCLL om zo’n inspiratiebox te ontwikkelen. De inspiratiebox is een pakket waarmee leerkrachten uit het lager onderwijs op een creatieve manier aan de slag kunnen. Als einddoel staat voorop dat leerkrachten hun leerlingen kunnen overtuigen om te blijven leren en te groeien, om goesting te krijgen uitdagingen aan te gaan en om te durven inzetten op hun kleine en grote dromen.

‘We vinden dit project zo waardevol dat alle Vlaams-Brabantse scholen deze box gratis zullen ontvangen. Ook zullen we verschillende studiedagen organiseren om scholen en leerkrachten op een juiste manier aan de slag te laten gaan met deze box en de mindsettheorie van prof. dr. Carol Dweck’, besluit gedeputeerde Marc Florquin.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 11 mrt 2019
Devogeleer Emile | 07 mrt 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 mrt 2019
Marc Colpaert | 03 mrt 2019
Marc Colpaert | 03 mrt 2019

archief