Vlabinvest versterkt woon- en zorgaanbod in Vlaamse Rand

Vlabinvest versterkt woon- en zorgaanbod in Vlaamse Rand

Knipsel
 

Door de hoge grond- en woningprijzen in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt het als maar moeilijker een betaalbare woning te zoeken of zorgaanbod te creëren. In 2018 realiseerde Vlabinvest, samen met haar partners, 23 Vlabinvest-huurwoningen samen met 49 sociale huurwoningen en 18 Vlabinvest-koopwoningen. Ook dit jaar ondersteunde Vlabinvest voor 3.064.000 euro  43 Vlaams-Brabantse zorgorganisaties die investeren in infrastructuur.

‘We merken dat mensen, geboren en getogen in de Rand, zowel met een laag als met een modaal inkomen, door de hoge grond- en woningprijzen steeds vaker moeten uitwijken naar  gemeenten verder van Brussel’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Vlabinvest.


Vlabinvest, het Agentschap voor woon- en zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant, werd opgericht om woonprojecten met sociaal karakter te realiseren  om betaalbaar en degelijk wonen in de Vlaamse Rand rond Brussel te voorzien. Bovendien geven ze subsidies aan organisaties voor investeringen in zorgaanbod.

90 woningen gerealiseerd met steun van Vlabinvest

In  2018 werden 23 Vlabinvest-huurwoningen samen met 49 sociale huurwoningen en 18 Vlabinvest-koopwoningen gerealiseerd.
Met deze resultaten komt de woningbalans eind november te staan op 394 Vlabinvest-huurwoningen,  658 sociale huurwoningen, 119 Vlabinvest-koopwoningen, 77 sociale koopwoningen, 14 kavels en een commerciële ruimte.

‘Momenteel zijn er 8 projecten in opbouw in Asse, Bertem, Gooik, Liedekerke, Steenokkerzeel, Sint-Pieters-Leeuw , Zaventem en Zemst met een mix van huur- en koopwoningen. Verder staan er nog tal van betaalbare woonprojecten op de planning’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.


3.064.000 euro subsidies voor infrastructuurinvesteringen in de zorg

Organisaties kunnen de zorgsubsidies gebruiken voor de aankoop van gronden en gebouwen, nieuwbouw of uitbreidingen van gebouwen als ook voor renovaties van voorzieningen  voor personen met een handicap, kinderopvang, jongerenwelzijn, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

‘Als  compensatie van de hoge grondprijzen voorzien we, bij aankopen in de Vlaamse rand, een extra subsidie op de waarde van het grondaandeel. Hierdoor hebben vijf dossiers een bijkomende subsidie van 96.000 euro ontvangen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Vlabinvest.

Investeringen zorgen voor uitbreiding en versterking zorgaanbod

De gesubsidieerde infrastructuurinvesteringen zorgen niet alleen voor een verbeterd zorgaanbod, ze creëren ook bijkomend aanbod. Zo worden er 79 zorgplaatsen voor personen met een handicap, 223 opvangplaatsen voor baby’s en peuters, 50 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang, 5 plaatsen voor kortverblijf, 8 opvangplaatsen voor jongerenwelzijn en bijkomende activiteiten en dienstverlening in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg en in lokale dienstencentra gerealiseerd.

Ook subsidies in 2019

In 2019 zullen er opnieuw subsidies worden uitgekeerd om de zorgachterstand in de provincie Vlaams-Brabant verder aan te pakken.
Zorgorganisaties kunnen hun project reeds aanmelden via de website van Vlabinvest.
De indieningsrondes voor subsidieaanvragen lopen van 1 april tot 1 mei en van 1 oktober tot 1 november 2019.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 13 dec 2018
Devogeleer Emile | 10 dec 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 21 nov 2018
Guido Van Cauwelaert | 21 nov 2018
Marc Colpaert | 20 nov 2018

archief